Rusové pozastavili provoz jaderné elektrárny v Záporoží. Situace v okolí se stala potenciálně nebezpečnou

Ruské úřady v pondělí 8. května pozastavily provoz Záporožské jaderné elektrárny, kterou v prvních dnech okupace Ukrajiny obsadila ruská armáda. Informovala o tom ruská tisková agentura TASS i nezávislý ukrajinský deník The Kyiv Independent.

Moskvou dosazený gubernátor oblasti Jevgenij Balickij pro televizi Krym-24 uvedl, že k tomuto kroku vedla snaha zabránit provokacím ze strany ukrajinských sil. Dle jeho slov Ukrajinci začali vypouštět vodu z přehrad proti proudu Dněpru. „Reaktory byly pozastaveny, protože je těžké předvídat, jaké kroky by ukrajinské síly mohly podniknout,“ řekl.

Nutno ovšem dodat, že je těžké určit, nakolik jde o ruskou propagandu, nakolik o reálné riziko.

Pozastavená jaderná elektrárna

„Viděli jsme, že hladina (vody v nedaleké nádrži Kachovka) stoupla na 17,08 metrů. Uvědomujeme si, že jde o manipulaci. Jaderné reaktory byly proto pozastaveny,“ citovala bez dalších podrobností agentura TASS Balického.

Šéf úřadu OSN pro dohled nad jadernou energetikou Rafael Grossi již dříve uvedl, že všech šest reaktorů největšího evropského jaderného zařízení je v režimu „studené odstávky“, což znamená, že nevyrábějí elektřinu, ale jsou stále naplněné jaderným materiálem.

Očekává se, že Ukrajina brzy zahájí tolik očekávanou protiofenzívu s cílem získat zpět Ruskem ovládané území, včetně Záporožské oblasti. Ruské úřady proto zahájily evakuaci obyvatel. Z vesnic v blízkosti frontové linie byly evakuovány více než tři tisíce lidí včetně asi tisícovky nezletilých.

Grossi již v sobotu 6. května varoval, že situace v okolí elektrárny se stala „potenciálně nebezpečnou“. Vycházel z toho, že Moskvou ovládané úřady začaly evakuovat lidi z okolních oblastí. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), v jejímž čele Grossi stojí, již dříve vydala varování ohledně bezpečnosti elektrárny poté, co ostřelování způsobilo opakované dočasné výpadky proudu.

Diskuze (33) Další článek: Čínský gigant CATL jde do trháku. Jeho nové baterie mají nevídanou energetickou hustotu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,