Rusové testují vakcínu EpiVakCorona proti COVID-19 na lidech. Dobrovolníkům platí 46 tisíc korun

Odborníci takřka na celém světě se snaží najít lék nebo vakcínu proti onemocnění COVID-19, způsobovaného koronavirem SARS-CoV-2. Pandemie doslova paralyzovala některé země a kromě bezmála 17 milionů nakažených a 650 tisíc mrtvých způsobila i značné ekonomické problémy.

Ruský deník Kommersant přinesl počátkem tohoto týdne informaci, že výzkum vakcíny EpiVakCorona ve Státním výzkumném středisku pro virologii a biotechnologii „Vektor“ pokročil do dalšího stádia, kterým je testování na lidech. Smlouva o testování na dobrovolnících byla podepsána 14. července.

Nebude to zadarmo

Jak vyplývá z informací o smlouvě, bude za služby dobrovolníků a provedení imunologických studií vyplacena téměř polovina hodnoty celé zakázky – 21,8 milionu rublů, tj. necelých sedm milionů korun. Každý dobrovolník, který se nechá naočkovat, obdrží 148 tisíc rublů, tedy v přepočtu asi 46 tisíc korun.

Testování na lidech bylo zahájeno v pondělí 27. července, přičemž sto dobrovolníků bude rozděleno do dvou skupin: jedné bude podána injekce bez účinné složky, zatímco druhé s vakcínou. Dobrovolníci budou hospitalizováni v nemocnici a každému budou podány dvě dávky.

Vakcína EpiVakCorona

Generální ředitel Vektoru Rinat Maksyutov nedávno oznámil úspěšné dokončení pokusů se třemi prototypy vakcíny na zvířatech. Instituce následně obdržela od ruského ministerstva zdravotnictví povolení provádět klinická hodnocení vakcíny proti koronaviru na dobrovolnících.

Vakcína EpiVakCorona je ve formě suspenze a podává se injekcí do svalu. Poté bude sledován stav dobrovolníků během následujících tří, šesti a devíti měsíců po první vakcinaci. Napříč skupinami bude hodnocena bezpečnost, reaktogenita a imunogenita.

V Rusku vyvíjejí současně čtyři vakcíny proti koronaviru: dvě z nich – z Centra pro epidemiologii a mikrobiologii ruského ministerstva zdravotnictví a ministerstva obrany – již byly testovány na lidech. Další dvě vakcíny vyvíjí centra Vektor a Mečnikovo centrum pro vakcíny a séra.

Diskuze (21) Další článek: Červený veleobr Betelgeuse je podle astronomů hvězdný kanibal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,