Samsung a Gatesovi vyrobili záchod, který recykluje vodu a lidský odpad pálí na popel

Samsung překvapil oznámením, podle kterého ve spolupráci s nadací Billa a Melindy Gatesových dokončil projekt v rámci výzvy „Reinvent the Toilet Challenge“. Výsledkem je prototyp toalety, která recykluje a bezpečně likviduje lidský odpad.

Výzvu „Reinvent the Toilet Challenge“ vyhlásila nadace Gatesových v roce 2011. Jejím cílem je „vyvinout nákladově efektivní toalety, jež mohou poskytovat inkluzivní hygienické služby bez nutnosti použití systémů na čištění odpadních vod“.

Ekologický záchod

Vývoj začal v roce 2019, kdy Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), zabývající se výzkumem a vývojem, zahájil spolupráci s nadací Billa a Melindy Gatesových. Tříletý vývoj vyvrcholil dokončením základních technologií a otestováním prototypu, 25. srpna v korejském Suwonu oznámili úspěšné dokončení projektu.

Nyní je v plánu zefektivnění designu produktu tak, aby byl vhodný pro sériovou výrobu, a vyhledávání průmyslových partnerů, jež budou ochotni technologii komercializovat. Nesporně dobrou zprávou je skutečnost, že Samsung plánuje nabídnout rozvojovým zemím bezplatné licence na související patenty.

Klepněte pro větší obrázek Místopředseda představenstva Samsung Electronics Jay Y. Lee a Bill Gates

Základní technologie zahrnují likvidaci patogenů z lidského odpadu biologickou a tepelnou cestou. Zajišťují, aby uvolněné odpadní vody a pevné látky byly bezpečné pro životní prostředí. Součástí procesu je plná recyklace vyčištěné vody, zatímco pevný odpad je dehydratován, vysušen a spálen na popel.

Problémy lidstva

Místopředseda představenstva Samsung Electronics Jay Y. Lee se 16. srpna setkal s Billem Gatesem, aby s ním prodiskutoval výsledky projektu ekologických toalet a vyměnil si názory na globální iniciativy. Během setkání se Gates podělil o filantropickou vizi a probíhající aktivity nadace, zatímco Lee vyjádřil odhodlání využívat technologie Samsungu k řešení problémů, kterým lidstvo čelí.

Ačkoli se vývoj záchodu může zdát jako poněkud bizarní záležitost, jedná se o relativně velký problém. Podle Světové zdravotnické organizace a UNICEF je přibližně 3,6 miliardy lidí nuceno používat nebezpečná hygienická zařízení, v důsledku čehož každoročně umírá půl milionu dětí mladších pěti let na průjmová onemocnění způsobená omezeným přístupem k nezávadné vodě a hygieně.

Diskuze (9) Další článek: Kolik vám stát přispěje na elektřinu a plyn? Vláda spustila kalkulačku pro tzv. úsporný tarif

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,