Satelitní internet Starlink může být od září i v Česku. Už je zaregistrovaný u ČTÚ

Již příští měsíc by Starlink mohl oficiálně spustit provoz také u nás. Dceřinka SpaceX, která chce rychlým satelitním internetem pokrýt celou planetu, je již registrovaná na ČTÚ jako podnikatelský subjekt poskytující přístup k internetu v pevném místě. Datum zahájení činnosti je 1. 9. 2021.

Jestli však za dva týdny budou koncové služby skutečně dostupné i pro české uživatele, zatím není jasné. Na oficiálním webu starlink.com je možné zkontrolovat české adresy, odpovědí ale je to, že Starlink území pokryje až v roce 2022 a že spuštění podléhá schválení regulátora (které již však získal).

Betaverze služby je dostupná již ve 12 zemích včetně sousedního Německa a Rakouska, v některých dalších státech probíhají neveřejné testy, ale Česko mezi nimi nejspíš není. Starlink již na oběžnou dráhu vypustil přes 1700 satelitů, plně funkčních je jich zhruba 1400. Elon Musk by ale na orbitě chtěl několik desítek tisíc družic.

Nové a rychlejší satelity

SpaceX bude v nadcházejících měsících pokrývat hlavně polární oblasti, ve které využije novou generaci satelitů s laserovými pojítky, takže družice budou moci komunikovat navzájem i bez přímé viditelnosti na pozemní stanice (které se těchto oblastech staví jen těžko).

Firma v srpnu vydala zprávu, podle níž již služby poskytuje 90 tisícům uživatelů. Zní také vyplývá, že prioritou budoucích družic bude zvýšit rychlosti, zkrátit latence a posílit i páteřní spojení. Rychlosti se zatím bez plné konstelace a v beta provozu liší a nejsou přesně definované. Lidé na Redditu už ale naměřili download až 200 Mb/s, upload přes 40 Mb/s a odezvy pod 20 ms. Často je ale o podstatně horší hodnoty.

Zřízení služby stojí 499 eur, předem je nutné zaplatit vratnou zálohu ve výši 99 eur. Měsíční poplatek za připojení pak činí taktéž 99 eur.

via Radek Zajíc

Diskuze (57) Další článek: Těžba kryptoměn roste a grafické karty zase mizí z obchodů. Kdo potřebuje grafiku, neměl by váhat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,