Satelitní snímky ukazují, jak mrak kouře z australských lesních požárů plní atmosféru

Ačkoli u nás stále čekáme nástup zimy, na jižní polokouli právě vrcholí léto, během kterého denní teploty v Austrálii opakovaně překročily 40 °C. S tím souvisejí i požáry v jihovýchodní části země, které postihly plochu 63 000 km² (tj. asi 80 % území naší republiky) a mají na svědomí 24 lidských životů.

Požáry vegetace, které řádí na několika stovkách míst, se s ohledem na obrovské rozměry projevily i v atmosféře. Americké a japonské satelity zachytily kolosální kouřový oblak o rozloze asi 7,3 milionů čtverečních kilometrů, což odpovídá velikosti celého australského kontinentu.

Kouř z požárů halí oblohu

Podle profesora pyrogeografie a požárních věd na Tasmánské univerzitě Davida Bowmana může za požáry především dlouhodobé sucho, způsobené vlnou rekordních veder. Sám doslova uvedl, že „Celý systém byl doslova připraven ke vzplanutí.“

Kouř z požárů dusil obyvatele v nejlidnatějším australském městě Sydney a na Nový rok zahalil i zhruba dva tisíce kilometrů vzdálený Nový Zéland. Následně začal kroužit kolem nízkotlakého systému nebo cyklónu východně od Austrálie.

Meteorolog Dakota Smith z amerického Národního střediska pro výzkum atmosféry (NCAR) publikoval na Twitteru animaci, sestavenou ze snímků meteorologických družic GOES-17. V deset sekund trvajícím videu je vidět, jak se tmavý dým táhne atmosférou a mísí se s tlakovou níží.

Neméně působivý obrázek publikoval taktéž na Twitteru vědec z Finského meteorologického institutu Antti Lipponen. Tentokrát jde o snímek, pořízený satelitem finského systému SuomiNPP, zaměřeného na životní prostředí, který pořizuje záběry v infračervené části spektra.

Klepněte pro větší obrázek 
Mrak kouře z australských lesních požárů plní atmosféru

A bude hůř

Vědci předpokládají, že podobný scénář se může opakovat i v následujících letech. Rok 2019 byl dle australského státního meteorologického ústavu nejteplejším rokem v historii země a s ohledem na probíhající klimatické změny nelze předpokládat, že by se situace v budoucnosti měla zlepšovat.

Již v roce 2018 vydalo australské ministerstvo vnitra zprávu o současném a budoucím nebezpečí katastrof. V ní upozorňuje, že s ohledem na měnící se klima roste potenciál, aby se některá přírodní nebezpečí objevila „v nepředstavitelném měřítku, v bezprecedentních kombinacích a na neočekávaných místech.“

Informace o požárech v Austrálii lze sledovat online na webu NSW RURAL FIRE SERVICE. U každého ohniska je uvedena jeho poloha, typ požáru, rozloha zasažené plochy a aktuální stav.

Diskuze (16) Další článek: Lenovo ThinkVision Creator Extreme: nový 4K monitor nabídne Mini LED za dostupnou cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,