Seagate | Pevné disky

Seagate rozšířil nabídku 14TB pevných disků. Přibyly Barracuda, Ironwolf a SkyHawk

  • Máte málo místa na pevném disku?
  • Seagate představil nové disky s kapacitou 14 TB
  • Dostupné jsou v produktových řadách Barracuda, Ironwolf a SkyHawk

V březnu představil Seagate pevný disk Seagate Exos X14 s kapacitou 14 TB, který byl primárně určen pro datacentra a servery. Nyní přichází s takto velkými disky i v dalších produktových řadách: Barracuda, IronWolf a SkyHawk.

Společnost tak reaguje na rostoucí poptávku po úložištích s vysokou kapacitou – ostatně již staré „ajťácké pravidlo“ říká, že „každý disk začne být jednoho dne malý.“ Na trhu se sice úspěšně prosazují rychlá SSD, nicméně ta stále nemohou konkurovat v poměru cena/kapacita v segmentu ukládání velkého objemu dat.

Seagate IronWolf a IronWolf Pro

Typickým nasazením disků s kapacitou 14 TB budou různá síťová datová úložiště, nejčastěji v podobě NAS. Pro ně jsou určeny modelové řady IronWolf a IronWolf Pro, ale i dříve představený model Exos. Tyto disky, jejichž doménou je výkon a spolehlivost, obsahují senzory vibrací, pokročilé funkce správy napájení a automatickou korekci chyb. Součástí je i firmware AgileArray, který zlepšuje výkon disků v RAIDovém poli.

V případě pořízení disku IronWolf Pro získává zákazník také dvouletou službu pro obnovu dat, takže v případě předčasného selhání je alespoň o něco větší šance, že nepřijde o své soubory. Oficiální cena za 14TB Seagate IronWolf je 529,99 amerických dolarů (asi 11 680 Kč), verze Pro je pak o 70 dolarů dražší (v přepočtu přijde na 13 220 Kč).

Technické parametry 14TB disku Seagate IronWolf
Technické parametry 14TB disku Seagate IronWolf

Disky IronWolf (model ST14000VN0008) jsou určeny pro úložiště s až osmi disky, mají vyrovnávací paměť o velikosti 256 MB a slibují průměrnou životnost (MTBF) milion hodin. V případě varianty Pro (model ST14000NE0008) je podporováno až 24 disků a deklarovaná životnost je 1,2 milionů hodin. Oba disky mají rozhraní SATA a jejich plotny rotují rychlostí 7200 otáček za minutu.

Technické parametry 14TB disku Seagate IronWolf Pro
Technické parametry 14TB disku Seagate IronWolf Pro

Seagate Barracuda Pro

Pro běžné pracovní stanice je určena modelová řada Barracuda Pro (model ST14000DM001), která cílí na výkonné desktopy, kreativce a hráče. Deklarovaná maximální přenosová rychlost dosahuje až 250 MB/s, s výkonem pomáhá i víceúrovňová vyrovnávací paměť s technologií Multi-Tier Caching o velikosti 256 MB. Plotny se otáčejí rychlostí 7200 otáček za minutu. Svému disku věří výrobce natolik, že na něj dává pětiletou záruku. Oficiální cena je stanovena na 579,99 dolarů (asi 12 780 Kč).

Technické parametry 14TB disku Seagate Barracuda Pro
Technické parametry 14TB disku Seagate Barracuda Pro

Seagate SkyHawk

Poslední novinka s kapacitou 14 TB patří do modelové řady SkyHawk (model ST14000VX0008), která cílí na úložiště pro ukládání videí z kamerových systémů s požadovanou dostupností 24/7. Součástí firmwaru je program ImagePerfect, který minimalizuje počet ztracených snímků.

Technické parametry 14TB disku Seagate SkyHawk
Technické parametry 14TB disku Seagate SkyHawk

Díky svým parametrům zvládne uložit 9000 hodin záznamů v rozlišení HD až ze 64 kamer. Parametry jsou v tomto případě podobné, jako u řady IronWolf, včetně střední doba mezi poruchami (MTFB) 1 milion hodin. Cena tohoto disku je 509,99 dolarů (asi 11 210 Kč) a poskytována je tříletá záruka.

Podle předchozích zpráv by Seagate měl do konce roku 2018 představit ještě pevné disky s kapacitou 16 TB.

Více se o novinkách dozvíte na oficiálním webu.

Diskuze (10) Další článek: Studenti MIT nechali počítač vymyslet nové recepty na pizzu. Sázel na ni karamel i borůvky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,