Seattle zakázal nápojové slámky z plastu

Seattle se stal prvním velkým americkým městem, které zakázalo používat nápojové slámky z plastu. Důvodem je jejich nešetrnost k životnímu prostředí.

Již před deseti lety Seattle přijal nařízení, dle kterého musely být všechny jednorázové gastronomické produkty kompostovatelné či recyklovatelné. Ale brčka (a některé další výrobky) dostaly kvůli nedostatku kvalitních alternativ výjimku.

Nyní jim však definitivně odzvonilo. V budoucnu budou moct plastové slámky používat pouze lidé, kteří je potřebují ze zdravotních důvodů. Ostatním hrozí pokuta ve výši 250 dolarů.

Spotřeba tohoto zboží je mnohem větší, než si možná myslíte. Loni v září 150 seattleských firem učinilo pokus o její snížení a Strawless Ocean odhaduje, že jen v tomto měsíci bylo z města odstraněno cca 2,3 milionu brček.

„Když si dáte ledové latté, dostanete slámku. Když si půjdete dát mojito, pravděpodobně taky dostanete slámku,“ řekla Dune Ives z Lonely Whale Foundation, která tuto kampaň vedla. „Jakmile začneme pozorovat náš každodenní život, je opravdu snadné vidět jak rychle se plast nasčítává.“

Dodejme, že podle Strawless Ocean má až 71 % mořských ptáků a 30 % želv v žaludku nějaký druh plastu. Dotyčná iniciativa rovněž tvrdí, že tento požitý plast může zvýšit míru úmrtnosti mořské fauny o celých 50 %. Situace tedy rozhodně není růžová.

Diskuze (73) Další článek: Microsoft skutečně připravuje skládací tabletomobil. Je tu další silný důkaz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,