Kaspersky Lab | Antivirus

Šéf britské kybernetické bezpečnosti vyzval vládu, aby nepoužívala software Kaspersky Lab

Výčet zemí, kde vláda a vládní agentury přestávají používat software od ruského výrobce antivirů Kaspersky Lab, se pomalu rozrůstá. I v Británii se společnost stala předmětem diskuzí. Šéf tamního Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCSC) Ciaran Martin vyzval vládu země, ať software od tohoto výrobce nepoužívá, protože může být hrozbou.

Martin to britským ministrům napsal v dopise. Podle něj by úřady měly mít na vědomí, že „existuje riziko, že antivirus v rukou nebezpečného subjektu dokáže ze sítě získat citlivé informace nebo ji rovnou poškodit“. Následně pokračoval a zmínil speciálně Rusko, jelikož „země je velice značnou kybernetickou hrozbou, která používá kybernetický prostor k síření své propagandy“.

Všechny úřady, které disponují informacemi, jež by se v rukách ruských agentů mohly stát bezpečnostním problémem, by tak podle Martina měly antiviry od ruských společnostní přestat používat. Hlavně úřady s materiály „tajné“ apod.

Martin následně mluví konkrétně o Kaspersky Lab. Britská vláda se společností řeší případný nový software, u kterého by bylo možné ověřit jeho nezávislost a bezpečnost, a zejména, že se přes něj nedostávají data ruské vládě.

Technický šéf cetra Ian Levy v blogovém příspěvku ještě dodává, že hrozba je reálná, ale největší problém úřadů leží jinde - věcem nevěnují dostatečnou pozornost. Síťová ochrana je na špatné úrovní, nemají proškolené pracovníky a software není pravidelně aktualizován.

Británie není první zemí, která bezpečnost antiviru od Kaspersky Lab řeší. Kvůli podezření, že firma spolupracuje s ruskou vládou, jej nařídila ze všech vládních počítačů odstranit i americká administrativa. Firma nařčení odmítla a sdělila, že jí to mrzí.

Diskuze (7) Další článek: Microsoft tlumí provázání s Facebookem. Do Skypu už se přes Facebook nepřihlásíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,