Šéf NASA o Boeingu a SpaceX: „Hádejte, kdo se chystá uskutečnit svůj šestý let s astronauty a kdo je ještě na zemi?“

Současný šéf NASA Bill Nelson v novém rozhovoru pro Newsweek zavzpomínal na začátky SpaceX. Otevřeně připustil, že Muskovu společnost tehdy v podstatě každý (jeho nevyjímaje) podceňoval.

„Když začaly programy pro vesmírný náklad a posádku, dva vážní zájemci byli SpaceX a Boeing… a všichni tvrdili: 'Ach, Boeing je starší společnost',“ konstatoval.

„No, hádejte, kdo se po svém prvním zkušebním letu chystá uskutečnit svůj šestý let s astronauty, a hádejte, kdo je stále ještě na zemi?“ dodal.

Změna názoru

Devětasedmdesátiletý právník, politik a bývalý astronaut v současnosti rád zmiňuje, že i on má na úspěchu SpaceX určitý podíl. Loni připomněl, že prostřednictvím řady zákonů pocházejících z poloviny 80. let osobně „položil základy pro vznik moderního komerčního vesmírného sektoru“.

Podle jeho spolupracovníků i zápisků z jednání Senátu USA je ale pravda poněkud složitější – Nelson byl totiž relativně dlouhou dobu všechno možné, jen ne Muskův fanoušek.

Například ještě v roce 2010 patřil mezi jednoznačně nejhlasitější odpůrce záměru Senátu financovat mise Commercial Crew. Ve světle všeho, co SpaceX dokázala, však nakonec musel změnit názor.

Diskuze (9) Další článek: Suborbitální raketa Blue Origin selhala při startu. Kabina s nákladem bezpečně přistála

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,