Senior dostal infarkt, pomohl ho zachránit dron. Přivezl defibrilátor k oživení muže

Autonomní dron společnosti Everdrone zřejmě přispěl k záchraně života 71letého muže ze švédského Trollhättanu. Když senior během odklízení sněhu před svým domem dostal infarkt a zahlédl ho lékař, který zrovna jel kolem, záchranáři mu poslali defibrilátor, aby muže mohl oživit. Učinili to právě speciálně vyvinutým dronem. 

Podle firmy je to první podobný zdokumentovaný případ v historii, kdy tato technologie prokazatelně pomohla zachránit život někomu po infarktu. Podobné tvrzení se ovšem těžko ověřuje, celosvětové statisky o lékařských dronech se nevedou.

Podle Everdrone se událost měla odehrát takto – Švéd v pokročilém věku se 9. prosince snažil ze své příjezdové cesty odklidit sníh. Během činnosti ucítil prudkou bolest na hrudi, načež začal kolabovat. K jeho štěstí ale zrovna kolem projížděl lékař, který z okna auta rozpoznal, že senior má zdravotní problém, zastavil a běžel mu na pomoc.

Klepněte pro větší obrázek
Přenosný defibrilátor, který medicínský dron převáží

Lékař muže na chodníku začal oživovat, věděl ale, že v současných podmínkách toho moc nesvede, zakřičel proto na kolemjdoucí osobu, ať zavolá záchranku. Ta to udělala, dispečerům záchranné služby situaci popsala a ti vůz poslali. Ale ještě před tím za lékařem nechali doletět dron s tzv. AED defibrilátorem, aby seniora udržel na živu alespoň do té doby, než záchranka dorazí. Dron byl na místě za tři minuty a lékař defibrilátor opravdu použil. 

Společný projekt vědců a záchranářů

„Zrovna jsem byl na cestě do místní nemocnice, kde pracuji, když jsem se podíval z okna auta a viděl jsem muže, který před svým domem zkolaboval,“ cituje společnost lékaře, jehož jméno je údajně Mustafa Ali. „Okamžitě jsem pochopil, že něco je špatně a přispěchal jsem na pomoc. Muž neměl žádný puls, tak jsem ho začal resuscitovat, zatímco jsem jinému kolemjdoucímu řekl, ať zavolá záchranáře. Jen chvíli poté mi proletěl nad hlavou dron s defibrilátorem,“ pokračují jeho slova. 

Příběh zní tak šťastně a obsahuje tolik náhod, že skoro zní, jako by nebyl opravdový. Švédský veřejnoprávní rozhlas Sveriges Radio nicméně lékaře dohledal a ten všechny události potvrdil. Everdrone se tak zřejmě skutečně může chlubit, že jím operovaný dron se záchranou života pomohl. 

Společnost aktuálně spolupracuje se záchrannou službou ve švédském regionu Västra Götaland a časem plánuje expandovat jak do zbytku země, tak do dalších částí Evropy. Samotný dron vyvinulo Centrum pro resuscitační vědy univerzity Karolinska Institutet přímo se švédskou záchrannou službou.

Další článek: Číslování mělo přinést pořádek… A pak přišlo nové matoucí Wi-Fi 6 Release 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,