Bezpečnost | Chytrá domácnost

Senzor Walabot Home dohlédne na padající lidi. V případě nehody přivolá pomoc

  • Firma Vayyar Imaging představila svůj nový produkt Walabot Home
  • Cílí na seniory, kterým v případě pádu automaticky zavolá pomoc
  • Opadá tak nutnost nosit jakékoli „nouzové tlačítko“

Izraelská firma Vayyar Imaging představila svůj nový produkt Walabot Home. Jedná se o senzor, který je schopný i skrze překážky detekovat pohyb osob. Primárně cílí na seniory, kterým v případě pádu automaticky zavolá pomoc.

Na trhu je několik zařízení, která mohou uživatelé použít k přivolání pomoci. Zpravidla se jedná o různé náramky, hodinky či přívěsky, jež po stisku tlačítka vytočí zadané telefonní číslo nebo pošlou textovou zprávu. V případě nouze je však nutné, aby postižená osoba měla zařízení u sebe byla schopna provést danou akci – tedy nebyla například v bezvědomí.

U starších uživatelů se však bohužel často stává, že tato zařízení zapomínají nebo nechtějí nosit. V případě nehody pak mohou zůstat ležet bez pomoci i několik hodin, a to může být v určitých situacích fatální.

Čidlo na pády

Walabot Home eliminuje nutnost mít cokoli neustále při sobě. Zařízení se instaluje na zeď, připojí se k bezdrátové síti a poté monitoruje pohyb osob. Pokud zaznamená pád, automaticky zavolá na určený telefon.

Zařízení se instaluje na zeď
Zařízení se instaluje na zeď

Jedná se o jedno z řady inteligentních domácích zařízení, které Vayyar postavil na základech své technologie, využívající nízkoenergetické rádiové vlny k rozpoznání věcí přes překážky v poměrně velkém prostoru. Kromě upadnutí dokáže detekovat také zástavu dechu či srdeční kolaps.

V roce 2016 začala firma prodávat tuto technologii v produktu Walabot DIY, který umožnil uživatelům vyhledávat trubky a elektrické vedení ve zdech. Od to doby se prodaly stovky tisíc těchto zařízení.

V roce 2016 přišel Walabot DIY
V roce 2016 přišel Walabot DIY

Server VentureBeat vyzdvihuje užitečnost chytré krabičky pomocí čísel: na území Spojených států dojde v průběhu roku asi k 70 tisícům požárů domácností. Většina z nich je přitom vybavena detektorem kouře. Za tu samou dobu dojde průměrně ke 29 milionům pádů osob starších 65 let. Navzdory vysokému riziku však většina lidí nechce nosit žádné zařízení, které by jim v takovém případě přivolalo pomoc.

V jednoduchosti je síla

Walabot Home jednoduše připevníte na zeď a můžete na něj zapomenout. Stane se tichým společníkem, o jehož přítomnosti se dozví příbuzní či blízcí v okamžiku, kdy bude potřeba jejich pomoc.

Generální ředitel Raviv Melamed říká: „Většina lidí spadne, aniž by se někdo dozvěděl, že se něco takového stalo. Lidé se chtějí ve svých domácnostech cítit pohodlně, aniž by museli nosit přívěsek nebo lékařský přístroj, ale stále chtějí mít jistotu, že se jim dostane pomoci, pokud ji budou potřebovat. Walabot Home je efektivní, protože si ho lidé mohou nastavit a cítit se bezpečně s vědomím, že ho tam pro tento případ mají.“

Krabička v případě potřeby přivolá pomoc
Krabička v případě potřeby přivolá pomoc

Nástěnný gadget pracuje v širokém spektru podmínek, které například webové kamery nezvládají, včetně páry a tmy. Sleduje okolí přes předměty jako jsou záclony a skleněné stěny, takže se hodí například do koupelny, kde dochází k pádům nejčastěji.

Cena přitom není nijak vysoká – jeden kus přijde na 250 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 5680 Kč. Zatímco tato částka není sama o sobě extrémní, kompletní pokrytí celého domu nebo bytu by mohlo být poměrně drahé.

Diskuze (3) Další článek: Waymo získalo v Kalifornii povolení testovat plně autonomní auta bez řidiče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,