Sestřelování UFO je drahý špás. Raketa za 400 000 dolarů minula svůj cíl a skončila v jezeře

Jak jsme vás již informovali, U.S. Air Force v neděli vyslalo nad Huronské jezero stíhačku F-16, aby sestřelilo záhadný neidentifikovaný objekt, který se pohyboval v tamějším vzdušném prostoru.

Nyní vyšlo najevo, že k tomu byly zapotřebí dvě rakety Sidewinder. Ta první, kterou tryskáč vypálil, totiž svůj cíl minula – což někteří zahraniční komentátoři označili za poměrně trapné, neboť dotyčné UFO podle všeho nedisponovalo žádným typem pohonu.

Bloomberg přitom upozorňuje, že každý AIM-9X Sidewinder má hodnotu zhruba 439 000 dolarů. Celý tento zásah tedy stál americké daňové poplatníky téměř milion dolarů (a to počítáme pouze náklady na munici, nikoliv třeba i na palivo).

Již třetí sestřelené UFO

Ke cti Pentagonu slouží alespoň to, že ještě před startem F-16 provedl spoustu bezpečnostních opatření. „Určili jsme, jaké s jednou z těchto platforem, přistávajících na zemském povrchu nebo ve vodě, pravděpodobně bude pole trosek,“ uvedl mj. generál Mark Milley,

„Vynaložili jsme velké úsilí, abychom se ujistili, že vzdušný prostor je čistý... Sledovali jsme to celou cestu dolů a ujistili se, že vzdušný prostor je bez jakéhokoli komerčního, civilního nebo rekreačního provozu,“ dodal.

Připomeňme, že se jednalo již o třetí sestřelené UFO o chvíle, kdy byl 4. února nad USA objeven (a později i zlikvidován) čínský špionážní balón.

Diskuze (51) Další článek: Předběžná zpráva z vyšetřování havárie letadla Yeti Airlines v Nepálu naznačuje možné problémy s výkonem motorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,