Singapurská munice, izraelské algoritmy a rakety. K vývoji protilodní střely Blue Spear stačil jediný rok

  • Izrael a Singapur navrhli a vyvinuli pokročilou protilodní střelu Blue Spear
  • . Jde o raketu létající vysoce podzvukovou rychlostí, která se pohybuje velmi nízko nad hladinou moře
  • Její dosah je 290 kilometrů a je schopná operovat za každého počasí i při vysoké úrovni rušení

Na první pohled to vypadá jako poněkud nepravděpodobná dvojice. Izraelská, tedy blízkovýchodní společnost Israel Aerospace Industries se singapurskou společností Singapore Technology Engineering z jihovýchodní Asie.

Ve skutečnosti to ale dává smysl. Jde o spojení singapurské vysoce netečné munice, která je odolná vůči šokům, horku i detonacím, s izraelskými algoritmy a raketami.

Svazek těchto společností vyústil ve společný podnik Proteus Advanced Systems, kde navrhli a vyvinuli pokročilou protilodní střelu Blue Spear. Jde o raketu létající vysoce podzvukovou rychlostí, která se pohybuje velmi nízko nad hladinou moře (sea-skimming missile).

Může být odpálena ze souše, z nákladního automobilu nebo třeba z lodě. Je schopná operovat za každého počasí a při vysoké úrovni rušení. Dosah střely Blue Spear je 290 kilometrů.

Proteus Advanced Systems dotáhli projekt střely Blue Spear do prodeje prvnímu zákazníkovi za necelý rok. Jak první získalo tuto zbraň estonské námořnictvo. Ron Tryfus z vedení společnosti je přesvědčený, že jich systém má velký potenciál, jak pro trh v oblasti výzbroje lodí, tak i pro pozemní instalace a jednotky.

Co všechno Blue Spear dokáže?

Blue Spear po odpálení využívá satelitní a inerciální navigaci, zatímco v závěrečné fázi letu přichází na řadu aktivní radiolokátor. Střela je vybavena algoritmy, díky nimž dosahuje velké přesnosti a zároveň je schopná detekovat civilní plavidla a vyhýbat se jim.

Od startu až po zásah cíle se Blue Spear pohybuje v bezprostřední blízkosti hladiny, což snižuje šance protivníka na to, že střelu zastaví.

Nová střela navazuje na tradici izraelských protilodních „sea-skimming“ střel Gabriel. Od šedesátých let 20. století bylo vyvinuto pět generací těchto střel. K prvnímu bojovému nasazení raket Gabriel došlo v roce 1973 během jomkipurské války.

V té době to byly první sériově vyráběné střely s režimem sea-skimming a přes své zjevné nevýhody, především velmi malý dosah (20 km), nemalou měrou přispěly k drtivému vítězství izraelského námořnictva v bitvě u Latakia a bitvě u Baltinu.

Diskuze (7) Další článek: Vesmírný dalekohled Jamese Webba by mohl objevit mimozemský život. NASA už má plán, jak na to

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,