Situace na trhu s grafickými čipy: Intel posiluje, AMD i Nvidia ztrácí

Společnost JPR tento týden uveřejnila aktuální výsledky o situaci na grafickém trhu a k tomu ukázala i situaci, jak se trh vyvíjí posledních devět let. V aktuální statistice se velmi projevil konec těžební horečky, protože AMD i Nvidia v podílu za poslední období ztratili na úkor největšího hráče na trhu v podobě Intelu, jak informuje redakce Extremetech.

Druhý kvartál tohoto roku dopadl tedy nejlépe pro společnost Intel, která v celkovém podílu narostla o velmi slušné 3 %. To je během pouhých tří měsíců opravdu velké číslo a krásně to ukazuje situaci na trhu s grafickými kartami (čipy). Informace z posledních měsíců totiž nebyly moc povzbudivé, protože zájem o grafické karty značně opadl. Největším důvodem bylo opadnutí těžební horečky a celé situaci také neprospěly ani vysoké ceny grafických karet, které se stále nevrátily do stavu z minulého roku.

Nvidia i AMD tedy poslední kvartál svůj podíl ztratili. AMD přišlo o 2 % trhu a Nvidia o 1 % trhu a dá se očekávat, že situace bude pokračovat do doby, než na trh dorazí nové grafické karty, nebo do doby než oba výrobci zlevní svoji aktuální nabídku.

Aktuální nabídka karet je dva roky stará a za tu dobu ceny téměř vůbec neklesly. Naopak u většiny nabídky spíše šly ceny nahoru a zákazníci, kteří nutně grafickou kartu nepotřebují, nyní viditelně vyčkávají, jak se bude situace nadále vyvíjet. Z této situace prozatím těží nejvíce Intel, který má u většiny svých procesorů integrovaný grafický čip. V příštích několika dnech by se měly objevit i statistiky samostatných herních grafických karet obou hlavních výrobců na trhu - Nvidie a AMD.

Diskuze (10) Další článek: Neprávem jste využili 5 našich patentů, řekl Facebook a zažaloval BlackBerry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,