SK Hynix postaví obří komplex na výrobu pamětí za 100+ miliard dolarů

Až 800 000 waferů měsíčně by mělo sjíždět z výrobních linek, které SK Hynix postaví v jihokorejském městě Jongin. Společnost podle listu The Korea Herald získala úřední povolení na výstavbu komplexu o rozloze 4,15 milionu čtverečních metrů. Prostor zaberou čtyři továrny a další budovy, které kromě Hynixu využije také okolo 50 subdodavatelů.

Celý projekt by měl stát v přepočtu asi 106 miliard amerických dolarů. Hynix chce vybudovat moderní továrnu na operační paměti DRAM s využitím EUV litografie, která je drahá a těžko dostupná (tyto stroje vyrábí pouze nizozemská společnost ASML). Jedna fabrika tak vyjde zhruba na 25 miliard dolarů.

Korejci chtějí začít stavět ještě před koncem letošního roku, v provozu pak první ze čtyř továren bude až v roce 2025. Fabriky by měla produkovat hlavně čipy LPDDR5X a DDR5, po kterých bude za čtyři roky velký hlad v počítačích i mobilech. V roce 2025 už ale zřejmě bude dokončen také standard DDR6, který by měl navýšit frekvence až na 12 GHz.

Podle TrendForce je Hynix s 29,5% podílem druhým největším výrobcem NAND pamětí na světě. Výše stojí pouze jeho korejský rival Samsung (42,1% podíl). Americký Micron si drží 23% zastoupení. Nanya, Winbond a ostatní menší společnosti mají v souhrnu okolo pěti procent.

Hynix je pak dle IC Insights čtvrtým největším výrobcem polovodičů obecně. V prosinci 2020 produkoval měsíčně bezmála 1,9 milionu waferů měsíčně, o desítek tisíc méně než Micron. Celosvětové produkci vládne Samsung (3,1 milionu), následovaný TSMC (2,7 milionu).

via Anandtech

Diskuze (11) Další článek: Už i armádní vozítka jsou bez řidičů. Šestikolový MPUGV je připravený na velké testování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,