Skandál: Německé automobilky financovaly tajné testy na opicích i lidech

Německé automobilky financovaly šokující experimenty, které byly součástí výzkumné iniciativy „čistá nafta“. Konkrétně se jedná o společnosti Volkswagen, BMW a Daimler.

Při jednom z těchto pokusů například docházelo k čerpání výfukových zplodin z běžícího automobilu Volkswagen Beetle do komor, v nichž se nacházelo celkem 10 makaků jávských. Vše trvalo dlouhé 4 hodiny, během kterých laboratorní pracovníci udržovali zvířata v klidu tím, že jim pouštěli televizi.

A aby toho nebylo málo, výše popsaný test byl ve skutečnosti podvodem – což ovšem odborníci, jež ho prováděli, netušili. „Brouci“ totiž byli vybaveni nelegálními zařízeními, která dokázala zamaskovat reálné emise oxidů dusíku. Připomeňme, že kvůli odhalení právě těchto zařízení (tzv. defeat devices) v roce 2015 vypukla známá kauza Diselgate.

Při jiných experimentech, které v letech 2013 a 2014 uskutečnila Aachen University, 25 mladých zdravých lidí po dobu několika hodin inhalovala různé koncentrace oxidu dusičitého.

Zmíněná univerzita si sice k provedení tohoto výzkumu zajistila etické schválení – a všichni účastníci jí museli poskytnout písemný souhlas – ale i tak jde o obrovskou ostudu. Zvlášť s přihlédnutím k dosavadním poznatkům o vlivu oxidu dusičitého na lidské zdraví.

„Tyto testy na opicích nebo dokonce na lidech nejsou v žádném případě eticky obhajitelné,“ komentoval to mluvčí německé vlády Steffen Seibert. „Rozhořčení, které mnozí lidé cítí, je zcela pochopitelné.“

Zdroj: Seeker

Diskuze (6) Další článek: Windows Core OS a Polaris mají nahradit klasický desktop a jeho programy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,