Skoro jako z Terminátora: Robot se díky tekuté slitině dokáže sám opravit

Když se řekne T-1000, každý z vás si jistě vybaví hlavní zápornou postavu snímku Terminátor 2, tedy humanoidního robota, který měl schopnost měnit tvar díky tekuté slitině, ze které byl složený.

Inženýři z laboratoře JSK při Tokijské univerzitě se na nedávné robotické konferenci IROS 2019 pochlubili něčím podobným. Vyvinuli experimentální mechanickou pojistku, která se dokáže sama opravit pomocí slitiny s velmi nízkou teplotou tání.

Hojení prasklé rány pomocí roztavené slitiny:

Mechanická pojistka pak může sloužit třeba v dolní končetině robota jako spojovací šroub dvou namáhaných částí skeletu. Když takový robot tvrdě dopadne, místo toho, aby se poškodily klíčové části jeho končetin, energii pohltí právě tato pojistka, neboť její středová část praskne.

Roztavená slitina opraví prasklou „šlachu“

Tak a teď přijde to nejzajímavější. I když šroub praskne, stále je v ochranném pouzdře, kostra robota se tedy nerozpadne. Stejně jako u člověka se zlomeninou kostí, kterou nadále chrání okolní tkáně, odstartuje hojivý proces – a bude o mnoho řádů rychlejší.

Jelikož pojistku z velké části tvoří ona kovová slitina s nízkým bodem tání, stačí ji elektricky zahřát na 50 stupňů Celsia, načež se hmota opět rozlije díky uzavřené formě do podoby původního šroubu a robot může po zatuhnutí znovu fungovat. Jedná se tedy o jakousi samoopravitelnou šlachu.

Klepněte pro větší obrázek
Princip mechanické pojistky, která prasknutím pohltí nárazovou energii a následně se roztavením a zatuhnutím znovu opraví

Srostlá kost sice nedosahuje původní výrobní kvality, takže nový odlitek má zhruba 30% pevnostní schopnosti originálu, to však ale bohatě stačí k tomu, aby robot dokončil úkol a sám odcupital do servisu.

Japonští inženýři doufají, že svůj experiment dále rozpracují a jednou budou z podobné slitiny a pojistek sestavené další kriticky namáhané čísti strojů, které získají schopnost hojení ran.

Diskuze (5) Další článek: Facebook připravuje vlastní operační systém. Chce snížit svou závislost na Androidu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,