Skrytý zdroj tepla taví zespodu ledovec v Antarktidě

Nová studie naznačuje, že pod Východní Antarktidou je velký zdroj geotermálního tepla, který zespodu pomalu taví ledovec. K odhalení přispěla radarová analýza, prováděná ze vzduchu, která umožnila „proniknout do ledu“ do hloubky asi tří kilometrů. O objevu informuje časopis Science Alert.

Odborníci se domnívají, že ze zemské kůry pod ledovým krovem vyzařuje radioaktivní hornina. K objevu významně přispěla nejnovější radarová technologie PolarGAP, která umožnila vědcům zkoumat více do hloubky. Výsledky studie budou rozhodující pro určení toho, co se s Antarktidou stane v nadcházejících letech.

Antarktida se ohřívá zespodu

Vědci byli schopni prokázat, že pod ledem Antarktidy existuje několik různých zdrojů tepla. Nyní bude jejich úkolem zjistit, jak přesně mohou ovlivnit chování ledovců. Až dosud se předpokládalo, že za roztávání ledových oblastí může primárně globální oteplování.

Klepněte pro větší obrázek
K objevu významně přispěla nejnovější radarová technologie PolarGAP

Objev horké horniny v ledových hlubinách je velmi nečekaný a může zásadně změnit dosavadní předpovědi. Ačkoli v tuto chvíli nemusí být tento proces hlavním důvodem ztráty polárního ledovce, v budoucnosti by se jeho význam mohl zvýšit, protože voda bude moci snadněji unikat na povrch.

„Proces tání, který pozorujeme, se pravděpodobně odehrával tisíce nebo možná i miliony let a přímo nepředstavuje změnu v ledové vrstvě,“ říká vedoucí výzkumník Tom Jordan z British Antarctic Survey. „V budoucnu však voda pod ledem může učinit tuto oblast citlivější na vnější faktory, jako je změna klimatu.“

Zdrojů tepla je zjevně více

Není to jediný objevený zdroj tepla pod Antarktidou. Jiná studie, zveřejněná v loňském roce, naznačila, že podobný proces probíhá i v Západní Antarktidě. Zde dokonce dochází k rychlejšímu tání než přibývání ledové vrstvy. V červenci vědci oznámili, že zjistili další zdroj sopečného tepla pod Antarktidou, tentokrát pod ledovcem Pine Island.

„Byl to opravdu vzrušující projekt, který zkoumal jednu z posledních zcela neprozkoumaných oblastí na naší planetě,“ říká Jordan. „Naše výsledky byly zcela nečekané, protože mnozí lidé mysleli, že tato oblast Antarktidy vznikla z prastarých a studených skal, které měly na ledovou vrstvu jen malý vliv.“

Diskuze (13) Další článek: ELONOVINKY: Tesla má vlastní karosárny. Zvládnou extrémně rychlé opravy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,