Sledujte start rakety Falcon 9 s družicí CSG-2

Oživeno 31. ledna

Start byl několikrát odložen, bohužel pokaždé v době, kdy již běžel živý přenos a nebylo tak možné o této skutečnosti informovat s předstihem. Aktuální termín je úterý 1. února v 00:11 našeho času.


Na noc ze čtvrtka na pátek je naplánovaný start rakety Falcon 9, jejímž úkolem bude vynést na oběžnou dráhu italskou družici CSG-2 (COSMO-SkyMed 2. generace).

Z dostupných informací plyne, že CSG-2 bude sloužit k radarovému snímkování zemského povrchu. Konstelace COSMO-SkyMed je napůl civilní a napůl vojenská a aktuálně ji tvoří 5 satelitů (čtyři 1. generace a jeden 2. generace).

Klepněte pro větší obrázek
Foto: SpaceX Photos, CC0

Pokud vše půjde dobře, první stupeň výše zmíněného Falconu 9 se po splnění svého úkolu vrátí zpět na pevninu a přistane na plošině LZ-1, která se nachází na Mysu Canaveral

Živý přenos by měl začít dnes ve 23:55 hodin našeho času. Tentokrát ho ovšem nebude komentovat Dušan Majer, ale jeho kolega Martin Gembec.

Titulní ilustrační foto: Official SpaceX Photos, CC BY-NC 2.0

Váš názor Další článek: Pfizer a Moderna zahajují klinické testování vakcín proti omikronu na lidech. Připravené budou v březnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,