Technologie | Video | Týden mobilně

Slo-mo v mobilu? Tisíc snímků za sekundu je jen začátek, čekají nás fantastické věci

  • Zpomalený záběr je funkce, která naráží na hranice hardwaru.
  • Současný top mobil umí 960 fps, ale jen na 0,2 sekundy. Proč?
  • Profi technologie jsou o světelné roky dál. Zmíníme ty nejzajímavější.

Vylepšit fotoaparát resp. videokameru v mobilu není nic jednoduchého, a tak výrobci vymýšlí funkce, technologie, triky. Jedním z nich je slow motion video, neboli zpomalený videozáznam. Současným rekordmanem je Sony Xperia XZ Premium, která umí natáčet video při působivých 960 fps.

Problém je, že je to pouze při rozlišení 720p a pouze na 6 sekund výsledného záznamu. To znamená, že natáčení trvá přesně 2 desetiny sekundy. A zkuste tam při natáčení trefit něco zajímavého...

Podobně jako jiné technologie, také slow motion prochází přirozenou evolucí. Vždyť už začátkem roku Sony představilo fotoaparát, který zvládá 960fps při rozlišení 1080p.

Proč jde evoluce tak pomalu? Slo-mo není jen další softwarovou funkcí foťáku. Naopak. Naráží na možnosti hardwaru, na hranice samotné fyziky. Abyste posunuli parametr slo-mo videa, musíte vylepšit paměti, přidat cache paměť, zrychlit proces zpracování atd. Pracujete s datovým tokem a je na vás, zda dáte přednost snímkovací frekvenci, nebo rozlišení. Svou roli hraje i množství světla ve scéně a expoziční doba, která se s rostoucí snímkovací frekvencí logicky zkracuje.

...kamera vydržela nahrávat 5,1 sekundy, výsledkem je 19,5 hodiny záznamu...

Dobrou zprávou však je, že prostor pro evoluci slo-mo v mobilech je obrovský. Ukážeme vám několik úžasných projektů, které zvládnou natočit letící paprsek světla, nebo pohyb elektronů uvnitř atomu.

Diskuze (13) Další článek: Jak vylepšit registr firem ARES za korunu. Není to trolling, ministerstvo může hodně ušetřit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,