Slovenská strela se vrátila do Kopřivnice. Zvládla to po vlastní ose a Tatra natočila krásné video

Legendární motorový vůz Slovenská strela se proslavil urychlením dopravy mezi Bratislavou a Prahou. Zprovozněn byl v roce 1936 a vznikly dva exempláře (M 290.001 a M 290.002). První z nich byl ve službě do roku 1953 a v roce 1960 byl po požáru sešrotován. Druhý přežil a v roce 2018 na něm začala náročná renovace.

Náklady na renovaci byly vyčísleny na 120 milionů korun, z čehož 80 milionů poskytla Evropská unie a zbytek přinesla společnost Tatra Trucks. Po více než dvou letech práce proběhly v květnu tohoto roku zkoušky a strela se mohla vrátit do Kopřivnice. Zamířila do skleněného depozitáře u nově postaveného Muzea nákladních vozů Tatra.

Strela vyrazila po vlastní ose z Přerova do Kopřivnice, jak se plánovalo. Jejímu návratu přihlížely desítky nadšenců. U této příležitosti natočila Tatra video:

Velkým oříškem bylo i opětovné zprovoznění elektromechanického přenosu výkonu, který navrhl Josef Sousedík. To si vzal na starosti jeho syn Tomáš. Na svou dobu unikátní pohon využíval benzinovou pohonnou jednotku spojenou s generátorem elektrického proudu a elektromotorem. Na elektřinu se vlak pouze rozjížděl, od rychlosti 85 km/h práci převzaly dva zážehové šestiválce Tatra.

Diskuze (12) Další článek: Na Islandu spustili největší vysavač na CO₂. Ročně zachytí 4 tisíce tun, a to je zoufale málo…

Témata článku: , , , , , , , , , , ,