NASA otestovala centrální stupeň rakety SLS. Motory běžely celou plánovanou dobu

  • Ve čtvrtek večer proběhl opakovaný test centrálního stupně rakety SLS
  • Centrální stupeň bude asi za měsíc přepraven do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě
  • Tam se bude připravovat na misi Artemis 1

NASA potřebovala udělat „malý velký“ krok pro návrat na Měsíc. Ve Stennisově vesmírném středisku se už bezmála 15 měsíců testuje centrální stupeň rakety SLS před prvním letem. Sedm testů s názvem Green Run proběhlo více méně hladce. Poslední test ale dává NASA zabrat.

Zážeh všech motorů RS-25 skončil v polovině ledna po pouhé minutě. Ve čtvrtek proběhl opakovaný test. Minimálně jeho délka byla v pořádku. Čtveřice motorů RS-25 pracovala po dobu osmi minut, což simuluje dobu startu. 

Stačily 4 minuty

První test provázelo několik problémů, které by ale při skutečném startu potíže nedělaly – u některých by před zážehem došlo k zastavení odpočtu, u jiných by raketa pokračovala dál v letu.

Při prvním testu se motory zastavily po jedné minutě kvůli problému na hydraulickém systému motoru 2, který se během startu stará o naklápění motoru a tedy řízení vektoru tahu.

Druhý pokus se měl uskutečnit v únoru, ale objevil se problém s ventilem kapalného kyslíku, a tak došlo odkladu.

Motory měly v ideálním případě pracovat 8 minut, což simuluje jejích práci při skutečném startu. NASA by ale stačila i poloviční doba. V případě více méně hladkého průběhu by to mělo stačit pro splnění požadavků testu.

Další části rakety se připravují

Pokud budou data z testu v pořádku, bude zhruba za měsíc centrální stupeň jeřábem vyzvednut z testovacího zařízení a přemístěn na loď Pegasus, která ho dopraví do Kennedyho vesmírného střediska.

Tam už zdárně pokračuje příprava lodě Orion a také přídavných boosterů na tuhé pohonné hmoty. Dva boostery se skládají z celkem deseti segmentů, které byly v hale VAB od ledna do března postupně složeny. Boostery už tak jsou připraveny pro připojení k centrálnímu stupni.

NASA stále lehce opatrně zmiňuje letošní rok jako možný termín startu, ale reálně se očekává, že se SLS od Země odlepí poprvé na začátku roku 2022. Cílem bude test rakety a vynesení lodě Orion na dráhu okolo Měsíce v rámci mise Artemis 1.

Ve výrobě je už i hardware pro mise Artemis 2 a 3, které mají dopravit člověka na oběžnou dráhu, respektive povrch Měsíce.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (6) Další článek: Čech vyhrál pěveckou soutěž časopisu Science. Jestli to nezní dostatečně nerdsky, pusťte si klip…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,