Sluchátka už aktivní potlačení šumu umějí. Teď přišla řada na okna

Vaše sluchátka už aktivní potlačení šumu (ANC) možná mají, tím to ale nekončí.  Ambientní hluk na pozadí nás totiž netrápí jen při poslechu muziky, ale často i doma – znají to zejména ti, kteří bydlí na rušné městské ulici.

Singapurská polytechnika NTU nyní přispěchala s lehce bizarním řešením. Aktivní noise-cancelling pro vaše okno! Namísto toho pasivního, kdy okno využívá svých konstrukčních vlastností, aby utlumilo řev města, v tomto případě inženýři postavili prototyp okna, na kterém je vyskládaná matice 24 malých reproduktorů.

Ty už fungují úplně stejně jako ve sluchátkách. Ruchy tedy zachytává mikrofon, procesor u těchto zvukových vln posune fázi a upravený signál konečně přehrají reproduktory. Navzájem opačné zvukové vlny se pohltí a do lidského ucha dorazí jen mnohem tišší zbytek venkovního ruchu.

Klepněte pro větší obrázek
Aktivní potlačení šumu na okně v laboratorních podmínkách (Foto: NTU)

Prototyp bytového ANC pro okna pracuje nejlépe mezi frekvencemi 300 Hz-1 000 Hz a dokáže ztlumit ruch velkoměsta o 10 decibelů. Autoři tento pokles srovnávají s rušnou dálnicí ve vzdálenosti 90 metrů utlumenou na procházku v parku nebo jiné tiché části města.

Nutno ale podotknout, že se jedná opravdu jen o prototyp a vůbec není jisté, jestli by šlo podobné zařízení dostatečně upravit pro komerční využití.

Diskuze (15) Další článek: ELONOVINKY: Úspěšné Falcony chtějí překonat rekord v návratu do vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,