Slunce místo uhlí: zaniklý uhelný důl v americkém Kentucky se promění v solární farmu

Uhelný důl Martiki na hranicích Kentucky a Západní Virginie, který byl uzavřen v devadesátých letech minulého století, bude přeměněn na největší solární farmu ve státě. Energii pro až 33 tisíc domácností může začít dodávat již v roce 2024, uvádí deník The New York Times.

Spolu s tím, jak se jednotlivé země snaží omezit uhlíkové emise, jsou obnovitelné zdroje, jako je solární energie, jednou z nejoblíbenějších možností. Výhodou solární infrastruktury je, že se rychle instaluje a snadno se začleňuje do běžných struktur, jako jsou střechy. Lze ji také využít k opětovnému využití starých zařízení, jako jsou doly a skládky.

Slunce místo uhlí

Uhelný důl v Kentucky je jedním ze zhruba 130 tisíců míst, která Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) vyčlenila pro projekty obnovitelné energie. Místo o rozloze 1200 akrů, kde se kdysi těžilo uhlí emitující při spalování emise oxidu uhličitého, bude využito solárními panely, jež budou vyrábět až 200 MW elektřiny.

Výstavba Martin County Solar Project začne ještě v tomto roce a potrvá 12 až 18 měsíců, takže celá solární farma by měla být dokončena v roce 2023 či 2024. Lokalita bude napojena na 138kilovoltovou rozvodnu, patřící společnosti Kentucky Power, jež je developerem celého projektu.

Práce pro místní obyvatele

Během výstavby bude vytvořeno 250 až 300 pracovních míst. To jistě ocení místní obyvatelé, kteří se potýkají s mnohahodinovým dojížděním za prací ve výrobě, obchodě a službách do jiných okresů a států. Přibližně třetina ubývajícího obyvatelstva žije v chudobě a je postižena prudkým poklesem těžby uhlí i ekologickými škodami, které po sobě zanechala.

V příštím roce má být prostor zaniklého uhelného provozu pokryt solárními panely, které nainstalují místní obyvatelé, z nichž mnozí jsou bývalí horníci. Projekt za 231 milionů amerických dolarů (v přepočtu asi pět miliard českých korun) nedávno překonal poslední regulační překážku.

„Budujeme budoucnost, která bude sloužit všem obyvatelům Kentucky, a tato budoucnost zahrnuje větší využívání obnovitelných zdrojů energie,“ řekl guvernér Beshear. „Abychom si udrželi neuvěřitelnou ekonomickou dynamiku, kterou jsme v letošním roce nastolili, musíme se i nadále ucházet o všechny formy investic do energetiky. Chci poděkovat společnosti Savion za to, že si pro tyto účely vybrala právě Kentucky.“

Diskuze (6) Další článek: Google Photos dostaly na Androidu zvláštní datové omezení, dost možná jde o chybu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,