Američané každoročně vyhazují ještě víc potravin, než si většina lidí myslí

Zatímco v řadě zemí stále umírají statisíce dětí hlady a statisíce dalších tomuto smutnému osudu unikají jen díky úsilí humanitárních organizací jako UNICEF či Mary´s Meal, v USA se neuvěřitelným způsobem plýtvá jídlem. Plyne to z výsledků nové studie, kterou provedli odborníci University of Vermont, University of New Hampshire a Amerického ministerstva zemědělství.

„Naše údaje naznačují, že průměrný obyvatel Spojených států vyhodí asi jednu libru (0,45 kg) potravin denně,“ konstatovala Meredith Niles z University of Vermont.

To odpovídá přibližně 25 % všech potravin, které jsou v USA dostupné. Pokud se na danou problematiku podíváme optikou zemědělství, zjistíme, že k vyprodukování tohoto nevyužitého jídla bylo zapotřebí 30 milionů akrů půdy, 4,2 bilionů litrů vody a téměř 2 miliardy kilogramů hnojiv.

Tento výzkum se navíc soustředil pouze na koncové spotřebitele – tedy Američany stravující se ve svých domovech či někde venku. To znamená, že jeho autoři vůbec neřešili například jídlo vyhazované v supermarketech.

„Oznamujeme, že zhruba 25 % potravin, které jsou k dispozici pro spotřebu, je nadbytečných. A existují další datové soubory, jež ukazují, že v celém potravinovém systému je to asi 30 až 40 %“, prohlásil hlavní badatel Zach Conrad z Amerického ministerstva zemědělství.

Většinu těchto nadbytečných potravin představuje ovoce a zelenina (pravděpodobně kvůli tomu, že zboží z této kategorie často končí v popelnicích i kvůli různým vzhledovým nedokonalostem – nikoliv jen proto, že se zkazilo). Na druhém místě se umístily mléčné výrobky a na třetím hovězí maso.

Foto: petrr, CC BY 2.0

Diskuze (39) Další článek: Falešné blokátory reklam pro Chrome si nainstalovalo 20 milionů lidí. Google je teď odstranil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,