Sonda NASA na vzdáleném asteroidu nalezla doklad přítomnosti vody

Sonda OSIRIS-REx se v rámci programu Origins před časem vydala k asteroidu zvanému Bennu, který se nachází přibližně 160 milionů kilometrů daleko od Slunce. A nyní nám poslala první zprávu.

Co se jí už podařilo zjistit? Především to, že na Bennu – nebo jeho větším rodičovském asteroidu – se kdysi nacházela tekutá voda. Takovou věc přitom odborníci NASA rozhodně neočekávali.

Na včerejší tiskové konferenci vědci oznámili, že OSIRIS-REx pomocí svých palubních spektrometrů na povrchu Bennu odhalila hydratované minerály. Podle specialistky na spektrální analýzy Amy Simon se jedná o jasný doklad toho, že inkriminovaný asteroid v minulosti obsahoval vodu.

„K získání hydratovaných minerálů, k získání jílů, v první řadě potřebujete vodu reagující s běžnými minerály,“ uvedla Simon. „Je to velké překvapení.“

Další člen realizačního týmu projektu OSIRIS-REx, Dante Lauretta, navíc prohlásil, že tyto minerály jsou s největší pravděpodobností dominantní. Jinými slovy, Bennu byl „bohatý na vodu“.

Sonda na asteroidu rovněž objevila až patnáctimetrové balvany. „Zdá se, že spočívají přímo na povrchu, jako by na něj dopadly nebo kolem nich něco zvětralo a ponechalo je obnažené,“ konstatoval Lauretta.

Diskuze (7) Další článek: Předělaný Edge bude podporovat rozšíření Chromu. A přijde i na Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,