Sondu InSight na Marsu zasáhla další prachová bouře. NASA očekává, že do konce roku bude mimo provoz

Marsovská sonda InSight pravděpodobně přestane fungovat do konce letošního roku. Při silné bouři, k níž došlo 7. ledna, se na ní totiž nahromadilo ještě více prachu.

Hlavní výzkumník mise Bruce Banerdt z Jet Propulsion Laboratory uvedl, že tato bouře přišla „velice rychle“ a „bez jakéhokoliv včasného varování“.

Připomeňme, že to byl právě Banerdt, kdo loni v létě předpověděl, že prach na solárních panelech sondy letos na jaře způsobí její zkázu, protože blokuje sluneční paprsky. Toto datum bylo nakonec posunuto, nicméně rychle se blíží.

Cvičení trochu pomohlo, ale...

„Naše současné projekce naznačují, že energie klesne pod úroveň potřebnou k provozu užitečného zatížení v období květen/červen a pod hranici přežití pravděpodobně někdy koncem roku,“ prohlásil Bruce během posledního mítinku Mars Exploration Program Analysis Group.

NASA od loňska nechává InSight provádět jakési „cvičení“, které jí umožňuje se alespoň části usazeného prachu zbavit. Jde však pouze o oddalování nevyhnutelného.

„Nemáme křišťálovou kouli, ale náš nejlepší odhad je, že přes léto pravděpodobně nezískáme příliš mnoho vědeckých dat. A sonda nejspíš nevydrží déle než asi rok,“ uzavřel Banerdt.

Diskuze (10) Další článek: Cenový přehled routerů a mesh systémů s Wi-Fi 6

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,