Technologie | Soudy

Soudy v Los Angeles nestíhají řešit případy držení marihuany. Pomůže jim algoritmus

K technologiím se museli s prosbou o pomoc obrátit kalifornští prokurátoři, kteří přezkoumávají tisíce případů lidí souzených na nelegální držení marihuany. Jelikož stát užívání látky legalizoval, jejich případy jsou nově analyzovány a záznamy vymazávány z trestního rejstříku. Je jich ale tolik, že to prokurátoři nestíhají, informuje agentura AP.

Celkem musí prokurátoři přezkoumat přes 55 tisíc případů lidí, kteří byli v minulosti perzekuování za držení marihuany, která je nyní legální. Množství je ohromné, soudy proto požádaly o pomoc neziskovou technologickou společnost Code for America, která připraví algoritmus, který přezkoumávání zautomatizuje.

Každý případ musí být zanalyzován proto, že ne všem lidem se jejich tresty spojené s marihuanou prominou. Půjde hlavě o menší provinění, držení a prodej malého množství látky a podobně. Kaliforňané si možnost „vyhladit“ staré trestné činy spojené s marihuanou odhlasovali v roce 2016 společně s její legalizací.

Nový algoritmus by měl pomoci vymazat záznamy až 4000 lidem. Měl by je navíc umět sám shromáždit z policejních záznamů, doteď se museli lidé sami hlásit, pokud měli zájem o přezkoumání svého případu.

Systém již funguje v San Franciscu. Zde se Code for America ve spolupráci s místním prokurátorem Georgem Gasconem vytvořila algoritmus nazvaný Clear My Record, který pomohl snížit staré tresty nebo vymazat trestní záznamy v 9 300 případech, které se udály do roku 1975. „Clear my Record změnil rychlost justice a má potenciál zasadit se o změnu po celém státu,“ věří Jennifer Pahlková, výkonná ředitelka Code for America.

Diskuze (13) Další článek: Google o bezpečnosti Androidu: Stažení škodlivých aplikací vzrostlo, ale není to tragédie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,