SpaceX chce v příštím roce uskutečnit 100 startů. Vrátí se také Falcon Heavy, na kterou už sedá prach

  • Počet startů Falconu 9 neustále roste
  • V roce 2023 chce firma dosáhnout 100 startů za rok
  • Znovu má letět také Falcon Heavy

Počet startů raket Falcon 9 od SpaceX neustále roste. Ve skutečnosti to není primárně poháněno velkým a rostoucím zájmem o služby Elona Muska ale spíše vynášením „vlastních“ družic Starlink.

V kosmonautice ale platí, že čím více létáte, tím levněji létáte. SpaceX toto pravidlo podporuje i opakovaným používáním centrálního stupně. Rekord drží atmosférou a spalinami ošlehaný stupeň s označením B1058, která už letěl 14krát – poprvé 30. května 2020 a zatím naposledy 11. září.

Jen letos stihl obstarat pět startů. Firma má na skladě celkem pět stupňů, které absolvovaly deset a více startů. Drtivou většinu startů dnes už absolvují dříve použité stupně.

Klepněte pro větší obrázek
Podíl opakovaně použitých prvních stupňů rakety Falcon 9.

100 startů ročně?

Falcon 9 letos letěl už 40krát. Víceprezident SpaceX Tom Ochinero se na nedávném World Satellite Business Week pochlubil, že SpaceX hodlá letos dosáhnout počtu 60 startů. V příštím roce by jich mělo být už 100, což vychází na jeden start každé 3 až 4 dny. Firma už dříve dokázala, že umí vypustit Falcon 9 z obou konců amerického kontinentu v rozmezí jen několika hodin. Držet tempo trvale ale nebude snadné.

Klepněte pro větší obrázek
Počet startů Falconu 9.

Do tohoto počtu Ochinero zahrnuje také starty těžší verze – rakety Falcon Heavy. Na tu už s trochou nadsázky usedá prach. Sedmadvacet motorů Merlin zatím současně zaburácelo jen třikrát – na začátku roku 2018 při premiéře a poté dvakrát v roce 2019. 

V průběhu následujících 12 měsíců chce SpaceX stihnout šest startů Falconu Heavy. Polovinu z toho možná už letos. Chystají se starty družic pro americké ozbrojené síly (Space Force) a vynesení telekomunikační družice ViaSat-3.

V případě zakázek pro obranu bude cílem přímé dosažení geostacionární dráhy a tedy větší spotřeba paliva. Boostery proto budou dosedat na plovoucí plošiny a nikoliv na pevninu a centrální stupeň se nebude vracet vůbec. 

Minimálně na papíře má před sebou verze Heavy zářnou budoucnost. Kromě dalších zakázek pro obranu a komunikačních družic má vynést také družici Psyche pro studium stejnojmenného asteroidu (pokud NASA projekt nezruší), lander Griffin s roverem VIPER pro hledání ledu v oblasti měsíčního pólu, vesmírný teleskop Nancy Grace Romanové, družici Europa Clipper nebo první moduly pro stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce.

Diskuze (7) Další článek: Statistiky ukazují, že SSD jsou třikrát spolehlivější než pevné disky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,