SpaceX dopraví k Měsíci robotické rovery jednoho z účastníků soutěže Google Lunar XPRIZE

Jak jsme vás již informovali, atraktivní soutěž Google Lunar XPRIZE skončila bez vítěze. Žádná ze zúčastěných společností totiž nebyla schopna dostat svou sondu na Měsíc včas (tedy nejpozději do 31. března letošního roku).

Jedna z nich – ispace – se však rozhodla nehodit flintu do žita a navázala spolupráci se SpaceX. Nyní oznámila, že Muskova firma by měla transportovat k Měsíci její lander a dva robotické rovery.

ispace řídí tým Team HAKUTO, jeden z pěti finálních účastníků GLPX. Ten doufá, že se najde někdo, kdo bude ochoten zaplatit za možnost využít výše zmíněná zařízení k vědeckým (či jiným) účelům.

Z dostupných informací plyne, že Lunar Lander vynese na oběžnou dráhu Měsíce raketa Falcon 9 v polovině roku 2020. Přibližně o rok později pak proběhne druhá mise, při níž lander přepraví rovery na povrch naší přírozené družice.

Přestože ispace kvůli selhání v GLPX přišla o výhru ve výši 30 milionů dolarů, nemusí kvůli tomu příliš smutnit. Z jiných zdrojů se jí totiž už podařilo získat cca trojnásobek této částky.

A pokud její mise (jejichž smyslem je demonstrovat schopnost úspěšné navigace po povrchu Měsíce) dopadnou dobře, lze předpokládat, že další peníze se jen pohrnou…

Diskuze (8) Další článek: GeForce RTX 2070 dorazí na trh 17. října a cena bude vysoká. Obchody stále čekají i na RTX 2080 Ti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,