SpaceX nemá kvůli koronaviru dostatek paliva pro své rakety. Kapalný kyslík potřebují hlavně nemocnice

SpaceX dochází kapalný kyslík (LOX), který se společně s RP-1používá jako palivo v raketových motorech Merlin. Důvodem je skutečnost, že nemocnice ho během pandemie COVID-19 spotřebují obrovské množství – a to nejen k udržování pacientů naživu, ale také k úpravě vody.

Prezidentka a hlavní provozní ředitelka výše jmenované společnosti Gwynne Shotwell během úterního vystoupení na Space Symposium přiznala, že tento problém by je mohl přinutit odložit některé nadcházející starty.

„Určitě ale zajistíme, aby nemocnice měly kapalný kyslík, který potřebují,“ dodala.

Připomeňme, že Merliny byly vyvinuty pro rakety Falcon 1, Falcon 9 a Falcon Heavy. Pokud se tedy rychle nenajde nějaké řešení, SpaceX bude muset zpomalit své tempo vypouštění satelitů Starlink, které na oběžnou dráhu momentálně vynáší právě Falcony 9.

Není divu, že Shotwell se snaží shánět LOX doslova všude kde může. „Pro kohokoliv, kdo má kapalný kyslík nazbyt… můžete mi poslat email?“ zaprosila zoufale.

Podle Elona Muska, který na Twitteru reagoval na článek popisující nedostatek kyslíku pro rakety, je aktuální situace nebezpečná, ale SpaceX zatím neohrožuje.

Diskuze (33) Další článek: Western Digital možná nakonec koupí Kioxii. Micron totiž z jednání o akvizici odstoupil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,