Federal Aviation Administration bude vyšetřovat explozi prototypu Starshipu SN9

Aktualizováno 4.2.

Jak se dalo předpokládat, Federal Aviation Administration (FAA) není výsledkem úterního testovacího letu SN9 ani trochu nadšena. Z jejího nového prohlášení plyne, že okolnosti výbuchu hodlá důkladně prošetřit.

Podle FAA je zapotřebí „identifikovat hlavní příčinu“ a „dále zvyšovat bezpečnost, jak se program vyvíjí“. Dotyčná agentura rovněž zveřejnila další podrobnosti týkající se vyšetřování exploze SN8:


Federal Aviation Administration (FAA) se vyjádřila ke zmatkům kolem testovacího letu prototypu kosmické lodi Starship zvaného SN9. Ten se kvůli zásahu jmenované agentury nakonec uskutečnil až tento týden, přestože teoreticky k tomu mohlo dojít minulý čtvrtek.

Videozáznam testovacího letu SN8:

FAA prý SpaceX výslovně řekla, aby s ohledem na možná rizika pro veřejnost nevypouštěla už svůj předchozí prototyp SN8. Muskova společnost to však stejně udělala… a zkouška skončila výbuchem.

SpaceX nejprve měla po FAA chtít, aby „skok“ do výšky 12,5 kilometrů schválila navzdory tomu, že byl riskantnější, než umožňuje zákon.

„Poté, co FAA žádost odmítla, SpaceX s letem pokračovala. V důsledku tohoto nesouladu FAA vznesla požadavek, aby SpaceX incident vyšetřila,“ uvedla agentura ve svém novém prohlášení.

Videozáznam testovacího letu SN9:

Včerejší let SN9 tedy FFA povolila až poté, co bylo zmíněné vyšetřování ukončeno a došlo ke schválení „nápravných opatření na ochranu veřejné bezpečnosti“, které SpaceX na základě jeho výsledků přijala. Pro úplnost připomeňme, že i tento prototyp během pokusu o přistání explodoval.

Diskuze (55) Další článek: LibreOffice 7.1 je venku. Kancelářský balík poprvé přichází v edici Community

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,