SpaceX se dohodla s astronomy. Družice Starlinku nebudou rušit rádiová pozorování vesmíru

Americká Národní vědecká nadace (National Science Foundation; NSF) oznámila uzavření dohody se společností SpaceX miliardáře Elona Muska, týkající se omezení vlivu družic satelitní konstelace Starlink na astronomii. Některé frekvence, na kterých družice vysílají směrem k Zemi, totiž hraničí s frekvencemi využívanými radioastronomickými přístroji.

Astronomové již několik let vyjadřují obavy z negativních dopadů, které mohou mít družice Starlink na vědecké účely. Mezinárodní astronomická unie dokonce zřídila zvláštní středisko, které se zabývá otázkou vlivu družicových konstelací na optickou i rádiovou astronomii.

Dohoda s astronomy

Existují dvě hlavní obavy týkající se dopadu Starlinku na astronomii. Za prvé: povrch družic je lesklý, takže odráží světlo ze Slunce, což vede k jasným pruhům při optických astronomických pozorováních noční oblohy. V případě Starlinku je to ve srovnání s jinými typy družic velký problém, protože se satelity nacházejí na velmi nízké oběžné dráze, což znamená, že jsou na obloze výraznější, a jsou jich tisíce.

SpaceX spolupracuje s astronomy na snížení tohoto problému pomocí různých metod, jako je natírání družic tmavší barvou, aby byly méně odrazivé, přidávání slunečních clon či změna jejich orientace, aby odrážely méně slunečního světla.

Druhý problém se týká radioastronomie. Družice jsou navrženy tak, aby pracovaly na určité rádiové frekvenci, avšak mohou vyzařovat záření i mimo toto pásmo, což je jev nazývaný frekvenční únik. Radioastronomové se již nyní musí vypořádávat s velkým množstvím rádiového šumu pocházejícího ze Země, aby zachytili slabé signály ze vzdálených objektů a přítomnost mnoha družic na obloze to ještě ztěžuje.

Starlink nebude rušit radioastronomy

Dohoda se zaměřuje na radioastronomické pásmo 10,6 až 10,7 GHz. SpaceX se zavázala, že nebude vysílat z družic, které prolétají nad významnými radioastronomickými stanicemi. Dokument není právně závazný, ale ukazuje, že se obě strany snaží spolupracovat, aby umožnily fungování globálního satelitního internetu a zároveň i astronomická pozorování.

„Připravujeme půdu pro úspěšné partnerství mezi komerčními a veřejnými aktivitami, které dovolí, aby se vedle družicové komunikace rozvíjel i důležitý vědecký výzkum,“ uvedl v prohlášení ředitel Národní vědecké nadace Sethuraman Panchanathan.

Ne všechny astronomické skupiny jsou však takto pozitivní a konstruktivní. Jak uvádí SpaceNews, Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (International Dark-Sky Association) v současné době vede soudní spor, v němž se snaží zablokovat umísťování dalších družic Starlink s odůvodněním, že jsou škodlivé pro profesionální i amatérskou astronomii.

Váš názor Další článek: „Mine englisch is well.“ DeepL Write používá AI k opravě anglických a německých vět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,