SpaceX se připravuje na první let s lidskou posádkou. Dočkat bychom se mohli už v květnu

Po úspěšném testu bezpečnostního systému, během kterého došlo ke zničení rakety Falcon 9, se SpaceX připravuje na další krok v podobě letu s posádkou. Vedoucí redaktor vesmírné sekce zpravodajství Ars Technica Eric Berger na Twitteru tvrdí, že první let s astronauty na palubě by mohl proběhnout již 7. května, tedy za necelé tři měsíce.

Berger ale jedním dechem dodává, že toto datum není definitivní a může se v závislosti na řadě proměnných posunout, jak směrem vpřed, tak i vzad. Stejně, jako není znám přesný termín, neví se v tuto chvíli nic ani o plánované délce mise.

První let SpaceX s posádkou

Předpokládaný termín je v souladu s tím, co tvrdil generální ředitel SpaceX Elon Musk. Ten v lednu uvedl, že očekává uskutečnění první mise s astronauty na palubě ve druhém čtvrtletí tohoto roku, tedy někdy mezi dubnem a červnem.

Úspěšný let s posádkou by posunul SpaceX o další krok blíže k tomu, aby mohla provádět komerční lety pro NASA. Jedním z prvních úspěšných kroků v tomto směru bylo připojení modulu Crew Dragon (číslo C201) k Mezinárodní vesmírné stanici, ke kterému došlo v březnu loňského roku.

V lednu SpaceX úspěšně dokončil únikový test modulu Crew Dragon. Ten prokázal, že se modul pro posádku během startu v případě potřeby dokáže oddělit od rakety Falcon 9 a bezpečně přistát v Atlantiku. Firma také úspěšně dokončila řadu testů motorů.

Poletí se na ISS

Pokud i nadále vše půjde podle plánů, pak se velmi pravděpodobně již na jaře tohoto roku dočkáme prvního letu SpaceX s posádkou. Dost možná bude probíhat podobně, jako ve dvouminutovém spotu, který koncem loňského roku publikoval na Twitteru Elon Musk.

Podle zpráv serveru TechCrunch poletí v rámci mise Demo-2 dva astronauti NASA: Doug Hurley a Bob Behnken. Cíl letu by měl být stejný jako v březnu loňského roku – tedy spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

Diskuze (4) Další článek: Spotify Kids se rozšiřuje. Děti v ní najdou pouze ručně schválenou hudbu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,