SpaceX ukázala satelity Starlink druhé generace. Díky novým anténám poskytnou větší kapacitu

O satelitní internetové připojení přes družice Starlink je velký zájem, který z důvodu limitované kapacity sítě vede k postupnému zpomalování přenosových rychlostí. SpaceX proto připravuje vypuštění satelitů druhé generace, jež by měly poskytovat čtyřikrát vyšší kapacitu.

Družice druhé generace budou vyráběny ve dvou velikostech – zatímco větší V2 bude v budoucnosti na oběžnou dráhu vynášet chystaná raketa Starship, menší V2 Mini zvládne vynést Falcon 9. Nové satelity mají vylepšené výkonnější antény s fázovým polem a pro zpětnou komunikaci používají pásmo E (část elektromagnetického spektra, která se nachází nad frekvencemi, které jsou běžně používány pro mobilní a bezdrátové sítě).

„Říkáme jim V2 Mini“

SpaceX nespecifikovala, jaké datové přenosy nové družice zvládnou, ale první generace byla projektována pro rychlosti 17 až 23 Gb/s na jeden satelit. Web Ars Technica požádal SpaceX o informace o přenosových rychlostech nových satelitů a odpověď na otázku, zda budou vyšší rychlost moci využívat stávající uživatelské terminály, nicméně do úterního rána se nedočkal odpovědi.

„Říkáme jim "V2 Mini". Představují krok vpřed ve schopnostech Starlinku.“ uvedla SpaceX na sociální síti Twitter, kde k příspěvku přidala dvě fotografie nových družic. Větší družice V2, které odstartují, až bude připravena raketa Starship, budou schopné vysílat signál, který bude možné zachytit i mobilními telefony.

Navzdory názvu jsou satelity V2 Mini větší a těžší než družice první generace, které vážily přibližně 295 kilogramů. Satelity Starlink V2 Mini váží asi 798 kilogramů, což je téměř třikrát více než starší verze. Jsou také větší – jejich tělo je široké více než 4,1 metru, takže při startu vyplňují větší část nákladního prostoru rakety Falcon 9.

Větší družice mají výhody i nevýhody

Větší družice znamenají, že k rozšíření pokrytí bude zapotřebí třikrát více startů rakety Falcon 9. V pokrytých oblastech však bude možné díky vyššímu výkonu obsloužit několikanásobně více zákazníků nebo poskytovat stejnému počtu zákazníků mnohem větší šířku pásma.

Aby měly družice druhé generace znatelný dopad na rychlosti širokopásmového připojení, bude pravděpodobně nutné počkat na vynesení dostatečného počtu kusů. Starlink má v tuto chvíli na oběžné dráze téměř 3 700 satelitů první generace, kapacita sítě je však na hraně a ve velké části USA se zájemci musejí zapisovat na čekací listinu.

Družice V2 Mini jsou také vybaveny Hallovým motorem poháněným argonem, což je podle SpaceX levnější alternativa ke xenonovému palivu, které se běžně používá pro pohonné systémy družic. Bude to „vůbec poprvé, kdy budou argonový Hallův motor provozován ve vesmíru“, tvrdí společnost.

Diskuze (7) Další článek: Spojení s Googlem není bezpečné, říká sám Google. Vyhledávač má podivnou novou funkci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,