SpaceX zahájila program určený menším satelitním operátorům

V pondělí začal fungovat SmallSat Rideshare Program, jehož autorem je SpaceX. Menším satelitním operátorům se tak naskýtá příležitost ušetřit nemalé finanční prostředky.

V současné době mnozí tito poskytovatelé snižuje náklady na vypuštění satelitů tím, že si koupí místo v raketě, která má na oběžnou dráhu primárně dopravit jiné zařízení.  V takovém případě jde totiž většina peněz z kapsy provozovatele onoho zařízení.

Problém je, že toto řešení vede k vytvoření vztahu závislosti. Pokud se větší (a bohatší) firma z nějakého důvodu rozhodne start odložit, druhé firmě nezbývá nic jiného, než počkat – což není zrovna ideální.

Včasná rezervace se vyplatí

Program SmallSat Rideshare zájemcům umožní objednat si potřebný prostor v dostatečném časovém předstihu.  Myšlenka je taková, že vypouštění se budou neustále „posouvat vpřed“ – takže i když občas někdo změní termín, nemělo by docházet k žádným nečekaným zpožděním.

Kdyby se tak přesto stalo, SpaceX opětovnou rezervaci uhradí z již obdržených peněz. Klientům tudíž nebudou vznikat žádné dodatečné výdaje.

Ceny jsou velmi příznivé. Za užitečný náklad o váze max. 150 kilogramů zaplatíte 2,25 milionů dolarů a za užitečný náklad o váze max. 300 kilogramů 4,5 milionů dolarů. Pro srovnání: chcete-li celou raketu jen pro sebe, přijde vás to minimálně na 57 milionů dolarů.

Váš názor Další článek: Snow Cruiser měl dobýt Antarktidu. Obří stroj teď leží někde pod ledem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,