Spojené státy poslaly Ukrajině pozoruhodné simulátory hrozeb, kvůli elektronickému boji

  • Pentagon nedávno prohlásil, že americká armáda Ukrajině dodala simulátory hrozeb
  • Jde o zařízení původně určená pro výcvik pilotů, operátorů protivzdušné obrany a dalších specialistů
  • Postupně však tyto simulátory ukázaly být velmi mocnou zbraní pro elektronický boj

Spojené státy intenzivně podporují Ukrajinu v jejím boji proti krvavé ruské invazi. Jejich pomoc mimo jiné zahrnuje dodávky zbraňových systémů, mezi nimiž jsou pozoruhodné technologie.

Pentagon nedávno prohlásil, že americká armáda Ukrajině dodala simulátory hrozeb (anglicky threat emitters). Jde o zařízení původně určená pro výcvik amerických pilotů, operátorů protivzdušné obrany a dalších specialistů, která se postupně ukázala být velmi mocnou zbraní pro elektronický boj.

Jak se dalo čekat, detailních informací je k této záležitosti jako šafránu. Generál Charles Q. Brown z velení amerického letectva uvedl, že Ukrajina dostala „levné“ simulátory hrozeb, které byly určeny pro výcvik na leteckých základnách ve Spojených státech. Teď jsou ale na Ukrajině a nejspíš se již účastní nelítostného elektronického boje, který na Ukrajině probíhá.

Co simulátor hrozeb dovede?

 V zásadě vysílá specifické rádiové signály, jimiž simuluje radarové systémy protivzdušné obrany, střely země vzduch nebo třeba útočící letouny. Piloti se s pomocí simulátorů hrozeb učí rozpoznávat ohrožení a to, jak by jim měli čelit.

Na Ukrajině mají ale poněkud odlišnou roli. Jejich úkolem vytvářet virtuální systémy protivzdušné obrany a mást tím ruské piloty i dělostřelectvo. Simulátory hrozeb představují levný a inovativní postup, s nímž je možné protivníkovi velmi zkomplikovat letecké operace i jiné typy manévrů.

Americká armáda má k dispozici různé simulátory hrozeb. Není ale jasné, které jsou na Ukrajině. Mezi známé systémy náleží například mobilní Joint Threat Emitter od společnosti Northrop Grumman. V tomto případě ovšem jde o vysoce sofistikovaný systém, který tvoří řídící jednotka Command and Control Unit (C2U), ovládající až 12 vysílačů Threat Emitter Unit (TEU).

Významnou charakteristikou systému Joint Threat Emitter je možnost rychlého přeprogramování podle konkrétní situace. Potíž je v tom, že cena necelých 6 milionů dolarů za jeden tento systém příliš neodpovídá vyjádření Pentagonu o „levných“ simulátorech hrozeb pro Ukrajinu.

Z dostupných informací ale zároveň vyplývá, že američtí vojenští vývojáři již nějakou dobu pracují na opravdu velmi levných a praktických simulátorech hrozeb, jejichž cena by se měla pohybovat kolem pár tisíc či desítek tisíc dolarů.

Na jejich výzkumu a vývoji se podílí řada univerzitních i armádních odborníků, především na arizonských základnách Fort Huachuca a Luke Air Force Base. Na Ukrajině zřejmě mají spíše takové simulátory hrozeb.

Defence Blog

Diskuze (35) Další článek: Futurolog ukázal vizi bizarní továrny s robotickými dělohami. Vyrobí 30 000 dětí ročně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,