Spolupráce USA a Ruska na misi Artemis? Šéf Roskosmosu o něco takového nestojí

Generální ředitel ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin prohlásil, že jeho země nehodlá spolupracovat s NASA na realizaci misi Artemis, díky níž by se lidé opět měli podívat na Měsíc. Upozornil na to server Ars Technica.

„Upřímně řečeno, nemáme zájem o účast na takovém projektu,“ řekl v rozhovoru pro noviny Komsomolskaja Pravda a dodal:

„Pro USA je to spíše politický projekt. Na tomto lunárním projektu vidíme, že naši američtí partneři se vzdali principů spolupráce a vzájemné podpory, které se vyvinuly během spolupráce na ISS. Nevnímají svůj program jako mezinárodní, ale jako podobný NATO.“

S Čínou je to lepší

Rogozin nicméně i nadále pokládá  vztahy mezi USA a Ruskem za „důležitý můstek interakce“ a doufá, že kooperace mezi Roscosmosem a NASA bude pokračovat – navzdory „špatné politické situaci, která dnes bohužel vychází z Washingtonu“.

Připomeňme, že NASA v poslední době navázala partnerství například s Japonskem, Kanadou či několika členy Evropské unie. Rusko si oproti tomu „namlouvá“ Čínu.

„Respektujeme jejich výsledky… Čína je rozhodně naším partnerem… vztahy mezi našimi zeměmi jsou velmi dobré,“ komentoval to Rogozin.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (51) Další článek: Gmail za čas nepoznáte. Čeká ho velký redesign a integruje Dokumenty, Chat i Meet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,