Stačí zaparkovat a baterie se začne nabíjet. Volvo testuje bezdrátové nabíječky elektromobilů

Švédské Volvo v rámci programu testování alternativních možností vyzkouší bezdrátový systém nabíjení elektromobilů. Malá flotila elektrických vozů Volvo XC40 Recharge bude během tříletého pilotního projektu sloužit jako taxíky ve druhém největším švédském městě Göteborg, informuje magazín Engadget.

Test bezdrátového nabíjení je jednou z mnoha iniciativ nastíněných ve strategickém projektu nazvaném „Zelená městská zóna Göteborg“. V něm jsou vymezené oblasti ve městě využívány jako živé testovací plochy pro rozvoj udržitelných technologií.

Bezdrátové nabíjení elektromobilů

Vozy jsou vybaveny systémem bezdrátového nabíjení od firmy Momentum Dynamics. „Nabíjecí podložky“ budou zabudovány do země na dvou stanovištích taxi. Volvo hodlá používat 360stupňové kamery, které řidičům pomohou umístit vozy do správné pozice. Jakmile budou na místě, baterie taxíků se začnou automaticky dobíjet.

Klepněte pro větší obrázek Nabíjecí výkon 41 kW

Dodavatel technologií publikoval v tiskové zprávě dvě fotografie. Na jedné z nich jsou zachycená dva elektrické taxíky Volvo, parkující na vyhrazených místech s bezdrátovými nabíječkami. Z technického hlediska je zajímavější druhá fotka se záběrem na displej infotainmentu, který zobrazuje nabíjecí výkon 41 kW.

Elektromobily budou na cestách více než dvanáct hodin denně a očekává se, že ročně ujedou až 100 000 kilometrů. Volvo uvádí, že se jedná o první test životnosti jeho elektrických automobilů v komerčním prostředí.

Koncept není nový, ale zatím se neujal

„Zelená městská zóna v Göteborgu nám umožňuje vyzkoušet nové zajímavé technologie v reálném prostředí a časem je vyhodnotit pro případné budoucí širší zavedení,“ řekl vedoucí výzkumu a vývoje Volvo Cars Mats Moberg. Během testovacího období bude automobilka shromažďovat data a zpětnou vazbu od řidičů a zákazníků, aby našla způsoby, jak nabíjení dále vylepšit.

Klepněte pro větší obrázek Volvo testuje bezdrátové nabíječky elektromobilů

Pro Momentum Dynamics se nejedná o premiéru – kromě Volva se firma spojila také s britským Jaguarem, se kterým chce společně otestovat bezdrátové nabíjení v elektrických taxících v Norsku. Její technologie se již více než čtyři roky komerčně využívají u různých typů elektromobilů.

Koncept zabudování nabíjecí technologie do vozovky není nijak nový, ale zatím se příliš neujal. Přesto vědci a inženýři pracují na dalších způsobech nabíjení elektromobilů za jízdy, takže v budoucnu možná řidiči nebudou muset zastavovat na nabíjecí stanici, čímž by odpadla jedna z největších současných nevýhod elektromobilů v podobě dlouhého doplňování energie.

Diskuze (23) Další článek: Google má velké plány s radary Soli. Vytvořil z nich novou technologii, která čte pohyby těla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,