Stále více lidí nutí své psy jít vegetariánskou či veganskou stravu. K čemu to může vést?

Jen v Anglii se během uplynulých 10 let stalo veganem odhadem 542 000 lidí. Protože Britové se považují za velké milovníky zvířat, dalo se očekávat, že na tento fenomén zareagují i výrobci krmiv. A skutečně – nabídka vegetariánských a veganských jídel pro psy se značně rozšířila. Je to ale dobře?

Psi na rozdíl od koček teoreticky mohou žít na rostlinné potravě, ale to samo o sobě ještě rozhodně neznamená, že by i měli – byť některé výzkumy ukázaly, že od doby své domestikace se dokázali docela dobře přizpůsobit i v tomto ohledu (například díky zvýšené tvorbě enzymu amyláza tráví škrob pětkrát lépe než vlci).

Jeden z největších háčků spočívá v tom, že takové krmivo rozhodně nemusí obsahovat všechny potřebné živiny. Tak třeba nedávná americká studie odhalila, že v USA nelze za vyhovující označit plných 25 % produktů. Nedostatečně informovaný člověk má tudíž poměrně vysokou šanci, že vybere špatně.

Domácí vegetariánská strava je ještě o poznání riskantnější. Ostatně, výzkum 86 psů v Evropě ukázal, že více než polovina takto živených zvířat trpí nedostatkem bílkovin, esenciálních aminokyselin, vápníku, zinku a vitamínů D a B12.

Co se týče veganského jídelníčku, ten je z pochopitelných důvodů problematičtější než ten vetegariánský. „Navíc je tu skutečnost, že žvýkání kostí, surové kůže či masa může být pro psy nesmírně relaxačním a uspokojujícím zážitkem,“ poznamenala Wanda McCormick z Anglia Ruskin University.

Pokud už tedy svému čtyřnohému miláčkovi mermomocí nechcete dávat maso, ujistěte se alespoň o tom, že mu kupujete opravdu kvalitní krmivo s dostatkem základních živin.

Diskuze (126) Další článek: HBO GO výrazně zlevňuje. Filmy a seriály v češtině za 129 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,