Elon Musk | Starlink | Satelit

Starlink: Satelitní internet Elona Muska poskytne připojení kdekoli na Zemi

  • Nedávno vynesl Falcon 9 šedesát družic Starlink
  • Budou sloužit k poskytování internetového připojení
  • Kolem projektu je ale řada nezodpovězených otázek

24. května 2019 vynesla raketa Falcon 9 na oběžnou dráhu šedesát družic Starlink. Než se rozlétly na své předepsané pozice, vypadaly na obloze jako svítící náhrdelník a vyvolávaly řadu otázek. K čemu budou sloužit? Zahltí Elon Musk oblohu svými satelity tak, že neuvidíme hvězdné nebe? Na vše podstatné ohledně projektu Starlink se pokusíme odpovědět tímto článkem.

V současnosti obíhá po orbitě ve výšce 440 kilometrů šedesát satelitů Starlink. Každý váží 227 kilogramů, takže raketa, která je sem dopravila, musela nést náklad o hmotnosti bezmála čtrnácti tun. Jedná se zatím jen o první blok, jehož cílem je především otestování klíčových systémů. Plány do budoucna jsou však podstatně ambicióznější.

Od přání k realitě

První zmínka o chystaném projektu se datuje k lednu 2015, kdy Elon Musk veřejně oznámil svůj záměr (nebo spíše přání) poskytovat internetové připojení ze satelitů. Musk tehdy uvedl, že existuje značná neuspokojená poptávka po levném globálním širokopásmovém připojení. Již v té době bylo zřejmé, že pokud se projekt uskuteční, budou se jeho náklady pohybovat v miliardách dolarů.

Cílem je poskytnout „levnější a rychlejší širokopásmový přístup k internetu“ lidem na celém světě. Podle původních plánů by bylo nutné na orbitu vynést více než čtyři tisíce družic v první a přes 7500 ve druhé fázi. Do poloviny roku 2020 hodlá SpaceX vypustit téměř 12 000 satelitů ve třech „vrstvách“:

  • 1600 obíhajících ve výšce 550 kilometrů, komunikujících v pásmech Ka a Ku
  • asi 2800 obíhajících ve vzdálenosti 1150 kilometrů, komunikujících v pásmech Ka a Ku
  • 7518 ve výšce kolem 340 kilometrů, komunikujících v pásmu V
Budova SpaceX v Redmondu 
Budova SpaceX v Redmondu

Vývoj začal v roce 2015 ve washingtonském středisku SpaceX v Redmondu. Firma plánovala najmout přibližně 60 inženýrů a během dalších let kolem tisícovky dalších zaměstnanců. Původně začínala v pronajatých prostorách s plochou 2800 m2, v lednu se pak rozšířila do dalších prostor s výměrou 3800 metrů čtverečních.

Diskuze (101) Další článek: Mapy.cz spojují síly s Booking.com. Nabídnou rezervaci ubytování po celém světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,