Start indické rakety GLSV Mk II skončil katastrofálním selháním. Najednou zhasla

Vypuštění rakety, které tento týden provedla Indian Space Research Organization (ISRO), skončilo „katastrofálním selháním“. Podle serveru Space.com jde o první takový incident od roku 2017.

Kosmický nosič zvaný Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mk II měl dopravit na oběžnou dráhu novou družici GIGASAT-1, od níž se mj. očekávalo, že usnadní monitorování indických lesů a zemědělských ploch.

Momentálně se zdá pravděpodobné, že ISRO pozastaví přípravy na zbývající čtyři starty naplánované na letošní rok – minimálně do doby, než zjistí, co přesně tento nezdar zapříčinilo.

Zatím je jasné jen to, že z nějakého důvodu nedošlo k zážehu třetího stupně. Přibližně 6 minut vše vypadalo dobře a diváci mohli sledovat, jak raketa  – připomínající obří ohnivou kouli  – stoupá k obloze. Potom ale náhle „zhasla“.

„Výkon prvního a druhého stupně byl normální. Kvůli technické anomálii však nedošlo k zážehu kryogenního horního stupně. Mise nemohla být splněna, jak bylo zamýšleno,“ uvedla mj. ISRO na Twitteru.

Diskuze (19) Další článek: Týden Živě: Český obchod století, grafenové elektroauto a robopsík od Xiaomi

Témata článku: , , , , , , , , , ,