Startup podporovaný Billem Gatesem chce vyrábět syntetické máslo z oxidu uhličitého | Foto: Savor

Foto: Savor

Startup podporovaný Billem Gatesem chce vyrábět syntetické máslo z oxidu uhličitého

Americký startup Savor tvrdí, že jeho syntetický veganský tuk, vyrobený bez použití hospodářských zvířat nebo plodin, může významně snížit uhlíkové emise a zachránit deštné pralesy. Inovativní produkt by mohl hrát klíčovou roli v boji proti klimatickým změnám a odlesňování, které jsou spojeny s tradičním zemědělstvím a chovem dobytka​. Podrobnosti přináší magazín New Atlas.

Startup zaměřený na výrobu syntetických tuků získal investice ve výši několika milionů dolarů od organizace Breakthrough Energy Venture Billa Gatese. Gates také veřejně chválil produkty Savoru na svém blogu a na summitech zaměřených na inovace v potravinářství.

Syntetické máslo vyrobené z uhlíku

Savor využívá pokročilé biotechnologické postupy k výrobě tuku, který má podobné vlastnosti jako tuk získaný z živočišných zdrojů nebo z tradičních plodin. Proces zahrnuje použití mikroorganismů k produkci olejů a tuků, které lze následně použít v různých potravinářských produktech. Výhodou je, že takto vyrobený tuk nevyžaduje zemědělskou půdu ani intenzivní využívání vody.

Savor vytvořil produkt podobný máslu, který je vyrobený z uhlíku pomocí termochemického systému, jenž se více podobá zpracování fosilních paliv než výrobě potravin. „V našem konkrétním procesu není zapojena žádná biologie,“ říká spoluzakladatelka a technická ředitelka Kathleen Alexander.

Uhlík pro výrobu lze získat buď z uhlí, metanu, nebo oxidu uhličitého zachyceného z atmosféry. Petrochemický průmysl využívá tyto suroviny k výrobě syntézního plynu, což je směs vodíku a oxidu uhelnatého v různých poměrech. Ten se následně v procesu známém jako Fischer-Tropschova syntéza přeměňuje na dlouhé řetězce uhlovodíků.

Savor využívá tyto uhlovodíky k vytvoření mastných kyselin, ke kterým pak přidává glycerol, čímž vznikají triglyceridy – běžná forma tuku nacházející se v potravinách. Následně se do směsi míchá voda a emulgátor, beta karoten (pro barvu) a rozmarýnový olej, který dodává příchuť. „Chutná to jako máslo,“ říká Kathleen Alexander.

Pozitivní ekologický dopad

Prvním produktem, který by se měl dostat k zákazníkům, bude právě syntetické máslo. Důvodem je fakt, že cena klasického másla bývá ve srovnání s jinými tuky poměrně vysoká. „Očekáváme, že budeme schopni cenově konkurovat máslu,“ konstatuje Kathleen Alexander s tím, že firma v současné době pracuje na získání povolení od regulačních úřadů.

Alexander naznačuje, že alternativní tuk od Savoru by mohl nahradit i další tuky, včetně palmového a kokosového oleje, které jsou hlavními příčinami odlesňování v tropických zemích. Výroba těchto olejů často vede k ničení deštných pralesů, což má devastující dopad na biodiverzitu a přispívá to ke klimatickým změnám​.

Syntetický tuk od Savoru tak představuje slibnou alternativu k tradičním tukům a olejům, která může přinést významné ekologické a ekonomické výhody. Tato inovace může pomoci vytvořit udržitelnější potravinářský systém, který bude méně zatěžovat naši planetu.

Analýza publikovaná minulý rok naznačuje, že syntetické tuky mohou mít méně než poloviční uhlíkovou stopu ve srovnání s tuky vyrobenými v tradičním zemědělství.

Steven Davis ze Stanfordské univerzity k tomu podotýká: „Nemyslím si, že se dostaneme do bodu, kdy budeme vyrábět všechny naše potraviny synteticky, ale pokud bychom mohli snížit množství skleníkových plynů syntézou potravin, jako jsou plodiny s vysokými emisemi, například palmový olej a sója, mohli bychom výrazně snížit množství půdy potřebné pro naši potravinovou produkci.“

Určitě si přečtěte

Články odjinud