Startup Relativity Space chce vyrobit téměř celou raketu pomocí technologie 3D tisku

Pouhých šedesát dní. Tolik podle CEO startupu Relativity Space bude stačit k výrobě a vypuštění rakety za předpokladu, že jednotlivé komponenty budou vytištěny 3D tiskárnou.

Může to znít jako sci-fi, ale investoři jsou z této myšlenky nadšení. Zmíněná firma od nich nedávno získala dalších 35 milionů dolarů a může tak pokračovat v realizaci svých ambiciózních plánů na vytvoření flotily kosmických lodí za použití jedné z největších 3D tiskáren, známé jako Stargate.

Relativity Space samozřejmě není první, koho něco takového napadlo. Od ostatních se však liší tím, že chce vytisknout téměř celou (95 %) raketu a současně snížit počet součástek potřebných k její konstrukci na méně než tisíc.

První kolo testů vytištěných motorů Aeon by mělo být dokončeno ještě letos. Devět těchto motorů chce Relativity následně využít k pohonu své rakety Terran, která bude disponovat rovněž vytištěným boosterem.

Raketa tohoto typu by měla být schopna do vesmíru dopravit náklad o váze přibližně 1 250 kg. To je samozřejmě docela málo, nicméně Relativity Space necítí žádnou potřebu soutěžit se SpaceX či NASA – pro začátek chce především vynášet telekomunikační družice na nízkou oběžnou dráhu. Odhaduje se, že každý start přijde na cca 10 milionů dolarů.

Pokud jde o vzdálenější budoucnost, inkriminovaný startup doufá, že jeho rakety jednoho dne vyrazí na Mars i zpět

Foto: Relativity Space

Diskuze (1) Další článek: Webové aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,