Startup Rocket Lab měl špatný den. Při posledním startu jeho rakety Electron došlo k explozi

Jak jsme vás nedávno informovali, americko-novozélandská společnost Rocket Lab na příští rok plánuje soukromou misi k Měsíci. V rámci té chce k naší přirozené družici vyslat vůbec první komerční orbiter.

Nyní však tento startup potkala smůla. 5. července se uskutečnilo v pořadí již 13. vypuštění jeho rakety Electron (které mimochodem dostalo název „Pics or It Didn’t Happen“)... a bohužel skončilo neúspěchem. Krátce po startu totiž v horní části rakety došlo k selhání a při následné explozi bylo zničeno sedm drahých satelitů na palubě.

„Je spravedlivé říct, že dnešek byl pěkně těžký den,“ uvedl mj. v následném video prohlášení CEO Rocket Labu Peter Beck.

Beck se k celé kauze později vyjádřil i písemně. Na Twitteru projevil lítost nad tím, že se satelity klienta nepodařilo dopravit na místo určení a slíbil, že problém bude nalezen a napraven.

Na tyto příspěvky zareagovala řada lidí z branže včetně Elona Muska. „Doufám, že se brzy vrátíte na oběžnou dráhu. Rakety jsou těžké,“ komentoval to šéf SpaceX. Svou podporu Rocket Labu vyjádřil také CEO United Launch Alliance Tory Bruno.

A co na to jeden z majitelů zničených satelitů, firma Planet Labs? „I když v takový výsledek nikdy nedoufáme, riziko selhání startu je něco, na co je Planet připravena,“ prohlásili její zástupci.

Diskuze (5) Další článek: Sega Astro City Mini: prťavý arkádový automat umožní hrát 36 legendárních her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,