Startup založený kontroverzním podnikatelem pracuje na dronech schopných ničit jiné drony

Startup Anduril Industries, který založil Palmer Luckey – považovaný za jednu z nejkontroverznějších osobností technologického průmyslu – pracuje na dronech schopných nárazem ničit jiné drony.

Reportéři Bloombergu již měli možnost vidět tzv. Interceptora v akci. A to letos v červenci, kdy inženýr Jason Levin demonstroval jeho schopnosti na jistém ranči v jižní Kalifornii.

Levin nejprve vyslal dálkově ovládaný dron do výšky zhruba 30 metrů a nechal ho, aby se tam vznášel. Následně pomocí notebooku aktivoval Interceptora, který zaujal pozici asi 6 metrů pod prvním dronem. Pak už stačilo jen udělit pokyn k útoku.

Interceptor zasáhl svůj cíl rychlostí 160 km/hod a poslal obě zařízení k zemi. Z článku Bloombergu není zcela zřejmé, zda přitom sám byl zničen – nicméně Luckey na Twitteru tvrdí, že „téměř vždy přežije“.

Naopak jasné je to, že od okamžiku, kdy byl útok povolen, již Interceptor jednal autonomně. Jak Levin vysvětlil, dotyčné zařízení bylo navrženo tak, aby bylo schopno fungovat co možná nejsamostatněji.

To mj. znamená, že pokud první úder z nějakých důvodů selže, dron se nevzdá a bude pokračovat v napadání, až dokud svůj cíl nezlikviduje.

Diskuze (4) Další článek: Potřebujete hodně operační paměti? G.Skill nabídne balení modulů DDR4 s celkovou kapacitou 256 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,