Stealth drony Kratos XQ-58A Valkyrie budou mít na starost elektronický boj

  • Nedávno byly zveřejněny novinky týkající se dronu XQ-58A Valkyrie
  • Ten má za sebou již řadu letových testů a je mimo jiné v hledáčku americké námořní pěchoty
  • Valkýry jsou momentálně nejvýkonnější a přitom cenově dostupné taktické tryskové drony

Americká společnost Kratos Defense & Security Solutions, která vyvíjí pro Pentagon hned několik bojových dronů různých velikostí, nedávno představila novinky, týkající se jejich nejvíce sledovaného dronu XQ-58A Valkyrie.

Tento stealth tryskový dron, který má za sebou řadu letových testů, je mimo jiné v hledáčku americké námořní pěchoty. Podle zveřejněných informací se zdá, že mariňáci počítají s využitím Valkýr především pro elektronický boj.

Výkonný ředitel Kratosu Eric DeMarco zdůrazňuje, že Valkýry jsou momentálně nejvýkonnější a přitom cenově dostupné taktické tryskové drony. Jedna Valkýra v dnešní době vyjde na asi 6,5 milionů dolarů, což je dané nízkou produkcí. Kratos má kapacity na výrobu asi 150 těchto dronů ročně. V takovém případě by cena za jednu Valkýru měla klesnout pod 2 miliony dolarů.

Námořní pěchota se podle všeho soustředí na využití Valkýr jako podpůrných letounů vybavených pro elektronický boj, které by operovaly společně s pilotovanými letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II, v rámci programu Penetrating Affordable Autonomous Collaborative Killer.

Nezávislost na letištích

Vytváření skupin Valkýr a letounů F-35 je velmi logicky a dobře zapadá do hlavní „náplně práce“ námořní pěchoty, což jsou předsunuté operace v náročných a nestabilních podmínkách, které Pentagon označuje jako Expeditionary Advanced Base Operations (EABO).

Valkýra je navržená tak, že není závislá na letištích. Startuje „ve stoje“ s přídavným raketovým pohonem a přistává na padácích. Pokud budou Valkýry vybavené pro elektronický boj operovat s letouny F-35, vytvoří tím prostor pro celou řadu nových taktik a postupů, které zajistí „přežití“ letounů F-35 v oblastech krytých protivzdušnou obranou protivníka.

Podstatnou výhodou Valkýr je, že mohou vypouštět vlastní malé drony, které mohou být rovněž vybaveny pro elektronický boj, dále rakety či bomby. Valkýry také mohou operovat jako předsunuté letouny před pilotovanými stroji a hrát tím roli návnady pro protivníka.

Velké plány s Valkýrami má i americké letectvo, které je již nějakou dobu testuje. Připravují hned několik projektů. V jednom z nich hrají Valkýry roli datové linky mezi pilotovanými letouny F-22 a F-35, v dalším zase fungují jako platforma pro vypouštění malých dronů.

Diskuze (1) Další článek: Jak v Gmailu najít největší přílohy. Jarním úklidem uvolníte místo pro další spam

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,