Koronavirus | COVID-19 | Steam

Steam upravuje automatické aktualizace her, cílem je snížení zátěže internetového připojení

V uplynulých dnech snížily některé velké služby, jako jsou Netflix, Amazon a YouTube, výchozí rozlišení, respektive kvalitu streamovaných videí. Cílem tohoto opatření byla snaha o odlehčení datového provozu v síti. Se svou „troškou do mlýna“ nyní přichází i Valve Corporation, stojící za největší herní platformou Steam.

Firma v pondělí publikovala na svém webu článek, ve kterém vysvětluje zavedená opatření. Jako motiv uvádí enormní zatížení internetového připojení z důvodu, že řada uživatelů v současnosti řeší své školní a pracovní povinnosti přes internet, čímž dochází k jeho zvýšenému využívání.

Automatické aktualizace ve špičce

Stejně, jako Microsoft, Sony a další, se i Valve potýká s prudkým nárůstem požadavků na své služby. Důvodem je fakt, že mnoho lidí v karanténě a v oblastech s vyhlášeným omezením pobytu venku tráví čas hraním her.

Klientská aplikace služby Steam se kromě možnosti nakupování a stahování her stará také o aktualizaci těch již nainstalovaných. Aktualizace her, které uživatelé delší dobu nehráli, byly už v minulosti naplánovány na období mimo špičku v dané zemi.

„Od tohoto týdne budou aktualizace podobných her rozplánovány mezí více dní a pouze hry hrané v posledních 3 dnech budou aktualizovány okamžitě.“ uvádí oficiální vyjádření. Při spuštění nějaké hry bude její aktualizace zahájena automaticky.

Co mohou udělat uživatelé?

Valve také uživatelům připomíná nástroje, které mají k dispozici v klientské aplikaci. V jejich rámci si mohou nastavit automatické aktualizace tak, aby probíhaly mimo čas, kdy internetové připojení potřebují pro jiné účely. Konkrétně je doporučeno:

  • Určit v aplikaci Steam čas, kdy mohou být stahovány automatické aktualizace. Tuto možnost najdete ve Steam-Nastavení-Stahování-Omezení stahování.
  • U her, které nehrajete, můžete úplně zakázat jejich automatické aktualizace. Tuto možnost najdete u jednotlivých her v sekci Spravovat-Vlastnosti-Aktualizace-Tuto hru aktualizovat pouze při spuštění.
  • Můžete snížit zátěž domácí sítě nebo sítě ve svém okolí omezením rychlosti stahování. Tuto možnost najdete ve Steam-Nastavení-Stahování-Omezení stahování-Omezit rychlost stahování na...
  • Přesunout zřídka hrané hry z disku SSD na disk HDD, čímž snížíte zátěž sítě, ke které by došlo, kdybyste hru odinstalovali a později znovu stahovali.

Další informace o nastavení automatických aktualizací najdete ve článku Správa stahování a aktualizací na webu Steam Support.

Ačkoli se jedná o relativně malé změny, v celkovém měřítku mohou být podstatné, a to i z pohledu provozovatele herní platformy. Ta řadu let evidovala maximálně 19 milionů aktivních hráčů, v polovině března však překonala 20 milionů a pouhý týden poté i hranici 22 milionů. Aktuálně zaznamenává až 23,5 současně hrajících uživatelů.

Koronavirus online

Diskuze (10) Další článek: Toto česká železnice ještě nezažila. Podívejte se na tři dopravní krize na našich kolejích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,