Apple | Historie | iMac

Před čtvrtstoletím šel do prodeje první iMac a znovu nakopl Apple správným směrem

  • Před 25 lety se začal prodávat iMac G3
  • Design počítače integrovaného v monitor dal Applu nový směr
  • Nová řada se udržela dodnes a je stále populární.

6. května 1998 Steve Jobs na legendární prezentaci představil nový počítač iMac, 15. srpna téhož roku se začal prodávat a dal Applu nový směr. Za jaké situace byl iMac představen a proč to byla trefa do černého?

Odvážný krok malinkého Applu

V roce 1996, kdy se Steve Jobs vrátil do Applu, byla firma na kraji bankrotu. Nebylo příliš prostoru na rozhazování peněz. Jobs zredukoval přebujelý počet produktových řad, které znamenaly obrovské náklady a zbytečné rozmělnění zdrojů.

Podívejte se na náš redakční iMac G3. Dodnes funguje:

Sestavil nový management a musel se postarat o kvalitní mozky, protože zaměstnanci utíkali a pokud by nedošlo k obnovení důvěry v Apple, odešli by i ti poslední. 

A dařilo se. Zatímco na konci roku 1997 měl Apple podíl na trhu s počítači 3,4 %, začátkem roku 1998 už to byla 4 %. To sice vypadá jako malá změna, ale mezi kvartály jde o 15% růst. Bylo vidět, že Jobs otáčí Apple správným směrem.

Zajímavé je i srovnání s dneškem. Steve Jobs se na prezentaci pochlubil, že Apple za zmíněné čtvrtletí vydělal 55 milionů dolarů. Hodnota celého Applu byla 4 miliardy dolarů. Z dnešního pohledu jsou to úsměvná čísla a ukazují, jak špatně na tom Apple byl a jak „malý“ byl v porovnání s konkurencí. Dnes jsme úplně jinde – za minulé čtvrtletí měl Apple čistý zisk 20 miliard dolarů...

V roce 1998 měl Apple desktopové řešení pro profíky (Power Macintosh G3), notebook (PowerBook G3) a všechny založené na procesoru PowerPC G3. Jednoduchou produktovou nabídku tak bylo nutné doplnit o desktop pro běžné uživatele, firmy a školy. A tak přišel první iMac.

iMac s internetovou duší

Malé „i“ v názvu iMac znamená internet. V té době popularita internetu rostla, a nový počítač byl navržený tak, aby ho mohli lidé okamžitě používat pro internet v té nejjednodušší, nejpřístupnější a nejlepší možné formě.

iMac obsahoval integrovaný 100Mbitový ethernet (důležité pro školy a firmy), ale také modem s rychlostí 33,6 kb/s (pro domácnosti). Apple integroval také infračervený port (využíval se pro přenos dat z kamery) a hlavně USB od Intelu.

O iMacu se říká, že rozšířil USB, protože ho ve dvou portech nasadil místo starých rozhraní v podobě paralelního a sériového portu. iMac neměl disketovou mechaniku, už pouze 24× CD-ROM. Krok to byl v té době srovnatelný s tím, kdy Apple před pár lety u iPhonů odstranil 3,5mm sluchátkový jack.

Velkou revolucí byl odvážný design. Zatímco běžné desktopy té doby byly velké šedé krabice s monitorem a spoustou kabelů okolo, iMac byl barevný a integrovaný v 15palcovém monitoru (s rozlišením 1 024 × 768 pixelů). Uvnitř byly i malé stereo reproduktory, součástí balení byla designově laděná klávesnice a myš. Vše v poloprůhledném plastu.

Kompilace dobových reklam na iMac:

Základní konfigurace prvního modelu iMac G3 zahrnovala procesor PowerPC G3 na frekvenci 233 MHz, 32 MB operační paměti SDRAM (PC100), kterou bylo možné rozšířit až na 128 MB a 4GB pevný disk s rychlostí 5 400 otáček za minutu. O grafické operace se staral grafický čip ATI Rage IIc s 2 MB paměti SGRAM.

Apple iMac měl i šikovné madlo pro snadné přenášení (hmotnost byla 17,2 kg) a dodáván byl s operačním systémem Mac OS 8.1.

iMac žije dodnes

Apple pravidelně vylepšoval vnitřnosti i design iMacu. Z baculatého tvaru CRT monitoru se přešlo na LCD a kloub, který byl posléze nahrazen designem, který je od roku 2004 používán dodnes – jednoduchý pevný podstavec, na kterém je zavěšená „placka“ obsahující monitor i „vnitřnosti“.

Tloušťka se v průběhu historie zmenšovala a na jaře 2021 představený iMac zakotvil na 11,5 milimetrech. Právě při jeho premiéře se hodně vzpomínalo na první iMac G3 – nápis Hello na displeji, sedm barevných provedení, bílý rámeček kolem displeje, propagační klipy a klávesnice s myší ve stejných barvách. Jen místo plastu teď máme hliník.

Video

Téměř celou prezentaci s uvedením iMacu G3 si můžete prohlédnout na tomto videu. Segment s iMacem začíná v čase 15:55.

Diskuze (21) Další článek: OpenAI vyslalo do internetu GPTBota. Pokud navštíví i vaše stránky, najdete ho podle tohoto podpisu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,