Mapy Google | Navigace | Waze

Stojíte v dopravní zácpě? Teď ji můžete nahlásit prostřednictvím Map Googlu

Mobilní navigační aplikace ve stále větší míře plánují trasy s ohledem na aktuální dopravní situaci. Jedním z průkopníků je v tomto směru izraelská navigace Waze, spadající od roku 2013 pod křídla Googlu. Není proto překvapením, že se některé uživateli oceňované funkce začaly postupem času objevovat i v aplikaci Mapy Google.

Zatímco ve Waze lze reportovat několik desítek různých typů událostí počínaje policejními hlídkami, přes náledí, až po práce na silnici, Mapy Google dosud dovolovaly řidičům hlásit jen měření rychlosti a nehody. Nyní přibyla nová možnost – hlášení zpomalení, tedy dopravních zácp a kolon.

Hlášení zpomalení

Nová položka, označená v anglickém originále jako „Slowdown“, se začala v nabídce pro hlášení dopravních komplikací zobrazovat v průběhu uplynulého týdne. Technicky vzato jsou Mapy Google schopné, stejně jako Waze, detekovat zpomalení na základě sledování pohybu řidičů, používajících danou aplikaci. Shromáždění dostatečného počtu zpomalených řidičů však vyžaduje určitý čas.

Díky tomu, že kolonu mohou hlásit přímo uživatelé, dokážou Mapy Google rychleji a přesněji reagovat na vznikající dopravní komplikaci. Nemusejí tedy vyhodnocovat průjezdnost daného úseku na základě několika (desítek) řidičů s aktivní aplikací.

Stojíte v dopravní zácpě Teď ji můžete nahlásit
Stojíte v dopravní zácpě? Teď ji můžete nahlásit!

Nová možnost hlásit zpomalení je, stejně jako v případě oznamování měření rychlosti nebo nehody, přístupná pomocí nového tlačítka pro hlášení incidentů v rozhraní aplikace Mapy Google. Nutno podotknout, že toto tlačítko ještě ani zdaleka není dostupné všem uživatelům.

Google se inspiruje u Waze

Google postupně přebírá od Waze funkce, které si mezi uživateli získaly oblibu. Zavdal tak ke spekulacím, zda nechystá sloučení obou aplikací do jedné, nicméně ty se zatím jeví jako liché. Krátce po koupi Google výslovně deklaroval, že Waze nechá fungovat tak, jako doposud. Důvodem byla, mimo jiné, i velmi silná uživatelská základna.

Experimentální možnost hlášení dopravních komplikací se v Mapách Google objevila v listopadu loňského roku, postupně se pak tato nabídka začala rozšiřovat mezi uživatele. Zpočátku nefungovalo hlášení dle předpokladů a na určitou dobu byla dokonce tato možnost deaktivována.

Nabídka pro hlášení dopravních komplikací se liší podle nastaveného jazyka. Například na zařízeních s britskou angličtinou jsou kolony označovány jako „Congestion“ (zahlcení, přeplnění), zatímco třeba v Indii zcela chybí možnost hlásit měření rychlosti.

Diskuze (11) Další článek: České Letgo vstalo z mrtvých. Služba po oznámení konce opět funguje a přijímá nové inzeráty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,